023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Heb je goede voornemens en wil je ze gaan waarmaken. Check dan deze 10 tips:

1. Maak van goed voornemen een belofte voor het nieuwe jaar.

De eerste stap heet ‘het goede voornemen’. Maar een ‘voornemen’ is niet genoeg. Verander je formulering ‘goede voornemen’ daarom direct in een ‘goede belofte’! Een belofte aan jezelf. Klinkt toch al wat minder vrijblijvend.

2. Een belofte kun je ook als doel formuleren. Hoe SMART is je belofte?
Is het Specifiek,  Meetbaar,  Acceptabel,  Realistisch,  Tijdgebonden?

3. Wat motiveert jou?

Nadenken over de vraag waarom je goede voornemens hebt is wellicht nog belangrijker dan het voornemen op zich.  Wat is de vraag achter de vraag. Echt weten waarom je iets wil is sterke motivator.

4. Visualiseer wat er veranderd als je je goede voornemen volhoudt.

 Hoe ziet je leven er dan uit?
– “Als ik drie maanden niet rook kan ik de trap op, zonder te hoeven hijgen.”
– “Als ik nee zeg tegen werk dat er niet meer bij kan in mijn werkweek van maandag tot en met vrijdag, kan ik elke zaterdagochtend op mijn gemak in de tuin klussen.”

5. Motivatie en zelfdicipline

Een goed voornemen volhouden is een combinatie van motivatie en zelfdiscipline. Bedenk op welke momenten je in het verleden al succesvol bent geweest in het toepassen van deze combinatie.

6. Schrijf je goede voornemen in je nieuwe agenda:

Noteer in trefwoorden bijvoorbeeld op een vaste dag. “Zondag: deze week drie keer een half uur gesport.” Zo word je door jezelf fijntjes herinnerd aan wat je jezelf hebt beloofd.

7. Verzamel supporters

Breng zoveel mogelijk mensen om je heen op de hoogte van je goede voornemens. Ze zullen je gevraagd en ongevraagd fijntjes herinneren aan je voornemens, zodra ze zien dat je je er niet aan houdt. ‘Jij was toch gestopt met roken?’

8. Bereid je voor op terugval

In welke situaties zal het moeilijk zijn je voornemen vol te houden? Bereid je hierop voor door vooraf te bedenken wat je gaat doen.

9. Schrijf ook stapsgewijze beloningen in je agenda:

een kleine beloning voor de eerste succesjes, een grote voor het halen van het einddoel.

10. Maak een mindmap, waarin je trefwoorden noteert uit bovenstaande voorbereidingen.

Hang het resultaat op een plek, waar je het gemakkelijk kunt bekijken op moeilijke momenten. Waarom? Soms zullen verleidingen een aanslag doen op de zelfverdedigingslinie die je hierboven hebt opgezet. De mindmap geeft het duveltje op je ene schouder een elleboogstoot en haalt een fris washandje over het gezicht van het engeltje op de andere.