023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Na de VS en Duitsland staat Nederland op derde plaats als het gaat om suikerconsumptie. Dit blijkt uit onderzoek van Euromonitor. Nederlanders eten gemiddeld 102,5 gram suiker per dag. Dit zijn 20 suikerklontjes. Ruim 37 kg per jaar. Suiker is vaak de grote boosdoener van overgewicht. Hierbij 8 tips om te zorgen dat je minder suiker binnen krijgt.

1. Toegevoegde suikers en natuurlijke suikers.

In fruit, groente en zuivelproducten zitten natuurlijke suikers. Daar hoef je je geen  zorgen over te maken. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk ook vezels, vitamines en eiwitten, daardoor verwerkt je lichaam deze suikers op een andere manier.

De echte boosdoeners zitten voornamelijk in snoep, koek, gebak, sauzen, zakjes. Hierin zitten toegevoegde suikers. Je herkent toegevoegde suikers op de ingrediëntenlijst.

2. Siroop, honing en stroop

Toegevoegde suikers gaan schuil onder allerlei verschillende namen: siroop, honing en stropen als glucose-fructosestroop en high fructosesiroop. Als het eindigt op -ose is het suiker. Vaak als er verschillende vormen van suiker op het label staan, is het product niet zo gezond als je misschien hoopt.

3. Frisdrank, sportdrank en energy drink zijn verboden

Frisdrank is vaak zo ingeburgerd in ons leven,  dat het niet raar is dat het tijd kost om te leren dat het erg slecht voor je is. Het is een van de grootste bronnen van suiker. Sportdrank is in principe ontwikkeld voor duursporters. Sporters die lang en intensief sporten. Niet geschikt voor kinderen, toch!? Net zoals energy drinks waar naast suiker veel andere opwekkende stoffen in zitten. Lekkere alternatieven zijn ongezoete kruiden- of fruitthee of water met bijvoorbeeld wat vers fruit erin.

4. Kies voor ongezoete varianten

Als je voorverpakte producten koopt zoals appelmoes, amandelmelk of fruit in blik, kies dan de ongezoete variant. Daardoor krijg je minder toegevoegde suikers en dus minder calorieën binnen.

5. Geen boodschappen op een lege maag

Als je trek hebt, is de kans groter dat je bezwijkt voor de gemakkelijke, zoete en ongezonde producten. Houd je karretje schoon van deze producten en ga eerst even lekker gezond eten voordat je boodschappen gaat doen.

6. Fruit in plaats van snoep

Fruit is heerlijk zoet van zichzelf en kan daarom helpen om je snoepdrang te onderdrukken. Als je iets meer gevuld wil zijn, combineer je fruit met bijvoorbeeld noten. Pas wel op met gedroogd fruit, producenten voegen er suiker, sap concentraat en siroop aan toe om de levensduur te verlengen.

7. Ga het gevecht aan met je smaakpapillen

Misleid jezelf met een lekkere kop verse muntthee of kaneelthee als je snoepdrang komt opzetten. Daardoor wordt de behoefte aan suiker minder. Wil je echt persé iets zoets hebben? Voeg dan een klein beetje honing toe aan je kopje thee. Altijd nog beter dan gewone suiker of zoetstoffen.

8. Zorg voor balans

Soms moet een foute snack ook kunnen. Pak de helft minder dan wat je normaal zou nemen, en vul het aan met gezonde producten zoals fruit en noten. Zo geniet je toch met mate!