Ademhalen, het is voor de meesten de gewoonste zaak van de wereld en gaat vanzelf. Natuurlijk letten we er op bij het sporten, maar wist je dat het ook een belangrijke rol speelt bij veel klachten?
Verkeerd ademhalen, kan leiden tot paniekaanvallen, slapeloosheid en depressie. Maar een verminderd zuurstoftransport door verkeerde ademhaling kan ook leiden tot overgewicht omdat suiker veel zuurstof nodig heeft om te verbranden en daardoor energie op te wekken. Kortom, net als bewegen verdient ook de ademhaling aandacht bij een gezonde leefstijl.
‘Adem in, adem uit’
Ademhaling gebeurt meestal onbewust, het wordt gestuurd door een impuls vanuit het ademhalingscentrum in de hersenen. Bij het in- of het actief uitademen worden onder meer de middenrif-, buik-, de binnenste en buitenste tussenribspieren gebruikt. Bij het inademen wordt het volume van de borstholte groter en zetten de longen uit. De druk wordt dan lager dan die van de buitenlucht en de lucht stroomt in de longen. Bij het uitademen ontspannen de spieren zich en wordt het volume van de longen weer kleiner. De druk in de longen neemt toe en de lucht wordt weer naar buiten gestuwd. Er zijn 2 soorten ademhaling: borst- en buikademhaling.
Borstademhaling
Bij borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. Door deze contractie gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter, lucht wordt in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen.
Buikademhaling
De buikademhaling staat bekend als de beste ademtechniek. Je middenrif gaat naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt en vervolgens wordt er lucht in de longen gezogen. Je buik zet een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling, want je spant alleen spieren aan tijdens het uitademen en het werkt kalmerend. Wanneer je gespannen bent, ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vaak automatisch de borstademhalingstechniek. Stap je over op buikademhaling, dan ga je vanzelf rustiger en dieper ademhalen en kun je dus ontspannen.
Body&Mind
Wij bieden een aantal lessen aan waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt zoals bijvoorbeeld Yoga, Pilates en Critical Alignment. Bij deze lessen is er veel aandacht voor ademen in combinatie met bewegen. Er zijn ook therapieën die gericht zijn op ademhaling zoals autogene training en mindfulness.
Bron: Fit!Magazine Fit!Vak