023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Bij een hittegolf of een warme zomer is koud water een wondermiddel. Maak de korte mouwen van je T-shirt nat, waardoor je continu een koud gevoel hebt. Ga lekker in een bad met koud water liggen of neem een koude douche. Hierdoor koelt je lichaam af, dit effect blijft een tijdje aanwezig.

Wie achter de computer aan het werk is, doet er goed aan om de voeten in een bak met koud water te stoppen.

Kleding

Doe kleding, pyjama, onderlaken etc. voor een half uurtje in de diepvriezer. Als je de deur uitgaat bij een hitte golf kun je het beste luchtige kleding dragen, kleding van katoen, zijden, linnen en het liefst lichte kleuren.

Ventilator

Met een ventilator kun je lucht laten circuleren. ’s Avonds daalt de temperatuur sneller in huis. Zorg ervoor dat een raam open staat, waardoor de warmte weg kan. Vul een lege PET-fles met water, leg deze in de vriezer en haal de fles er een dag later uit. Zet deze fles met bevroren water voor een ventilator en zet de ventilator aan. De lucht stroomt langs de koude fles en koelt af.

Zonwering

Plaats buiten zonwering, zoals rolluiken of markiezen. Buiten zonwering is effectiever dan binnen zonwering. Buitenzonwering houdt 85 tot 90 procent van de warmte tegen; binnen zonwering slechts 35 tot 65 procent. Doe de gordijnen dicht om nog meer warmte tegen te houden.

Kelder

Warme lucht is minder dicht dan koudere lucht en gaat dus naar boven. Het is dus slimmer om te werken in de kelder, in plaats van op de zolder.

Voeding

Probeer koken op een warme dag te vermijden. Het gebruik van een oven of gasfornuis resulteert in een sterke temperatuurstijging. Eet een keer koud, bijvoorbeeld sla, of stop iets in de magnetron.

Of… eet heet! Het is niet voor niets dat mensen in het buitenland veel kruiden in hun gerechten stoppen. Heet voedsel stimuleert de transpiratie, wat ervoor zorgt dat het lichaam sneller afkoelt. De endorfine in kruidig voedsel zorgt voor een aangenaam gevoel, waardoor je de hitte al snel vergeet.