023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Haar duurste zwembad kaartje ooit!

Els Wermenbol, winter zwemmer extraordinair en zeer gewaardeerd lid van Nieuw Groenendaal zocht naar een nieuwe uitdaging naar haar koude avonturen in Siberië. Lees hier het inspirerende verhaal over mentale kracht, het overwinnen van angsten en beperkingen omzetten in daden.

Dover 7 oktober 2016

Vannacht om 1.00 uur mogen we starten met het oversteken van het Engelse Kanaal van Dover naar Calais. Zenuwen gieren plots door mijn keel. Wat moet er eerst gebeuren: boterhammen met kaas smeren, warm eten maken, dutje doen en oh ja, rustig blijven! De routing van Rutger Kol: zorg ervoor dat je spullen klaar liggen, in de goede volgorde.

In de haven van Dover ligt boot Suva klaar als wij de anderen ontmoeten. Help, dames op pad! Teveel spullen, dus er moet geschift worden want het past niet allemaal op de boot. Naast schipper Neil Streeter is er een co-pilot, John, de officiële scheidsrechter, Pam onze verzorgster, Laura, journaliste van de Sunday Times en James de fotograaf. Best veel mensen op de boot, maar iedereen vindt haar/zijn weg. Later als de boot flink gaat schommelen, wordt dat anders.

Het is nacht, de lucht is bewolkt, de zee rustig, en er is weinig wind. Emma France mag als eerste starten als de boot voor het strand gevaren is. Zij springt het water in en zwemt naar de kant, steekt haar hand op en rent de zee weer in! Ze zwemt mooi in het donker. Op haar achterhoofd en op haar rug knipperen groene lampjes. Ze zwemt een paar meter van de boot af.

Daarna mag ik. Vlak voordat ik in het water spring zegt Annabelle: Nou Els, Geniet er maar van, want dit is je duurste zwembadkaartje ooit! En hop, mijn zwembril stevig vasthoudend spring ik de zee in.

Het eerste kwartier moet ik hard werken om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Dan is het goed. Ik raak snel gewend aan het volgen van de boot. Het uur vliegt voorbij. Dan word ik uit het water geroepen en gaat de volgende. Iedereen zwemt haar shift en doet het goed. Al snel komt de dageraad, zo mooi!

Nu ik kan kijken, komt het genieten van het uitzicht. Controle wordt groter, zwemmen gaat steeds beter. Het voelt alsof er steeds meer zuurstof in mijn bloed komt waardoor ik harder zwem. Ik voelde me gedragen door de golven en zeer vereerd dat ik dit mag meemaken.

De 5 uur tussen elke zwempartij door vliegen voorbij met aankleden op een wiebelende boot, eten, op de volgende zwemmer letten, kletsen en een dutje doen. De dag gaat weer over in de nacht en de Franse kust is in zicht.

Het is mijn beurt om te gaan zwemmen en ik heb het voorrecht om te gaan landen in de donkere nacht met uitzicht op de vuurtoren van Cap Griz Nez! Met de instructie om de eerste de beste rots die ik tegenkom aan te raken en dan om te keren naar de boot, ga ik te water en zwem op mijn hardst naar de kust.

zwemmen-02

Er staan schijnwerpers op me gericht. Ik zie slechts een zwarte strook die de kust moet zijn. Dan voel ik dat ik meegenomen wordt door de stroming, zie een kwal ter grote van een emmer onder me doorschieten en schuif met mijn bovenbeen over een rots. France……. omdraaien en zo hard mogelijk terug naar de boot zwemmen. Er schiet door me heen……als ik maar bij de boot kom met die stroming…..

Dan zie ik dat ik dichterbij de boot kom, en het is goed….. Job done! Iedereen is blij dat ik weer veilig aan boord ben. Iedereen trots op elkaar. Wat een fantastisch team, zes sterke dames! Wie had dat ooit gedacht….

zwemmen-01

Van deze dames heeft er één kanker overleefd, één heeft diabetes en is doof, één heeft zes jaar geleden een hersenbloeding gehad en zat in een rolstoel, één heeft coeliakie en één is tegen een tram aangelopen met hersenletsel tot gevolg en één is helemaal gezond.

Dank je Rutger voor je coaching en zeekayak- support om me vertrouwd te maken met de golven en open zee. Dank mijn Koele Kikker- maatjes. Samen zwemmen is zoveel leuker dan alleen!

Wil je een keer met ons meezwemmen? Maandagochtend om 9.30 uur verzamelen wij bij Nieuw Groenendaal. We zwemmen in de Haarlemmermeerse plas.

ff melden bij;

ewermenbol@hotmail.com