023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Veel mensen komen een paar kilootjes aan door de feestdagen door de vele lekkernijen en het wat minder strakke sportregime. Hier een aantal tips om gezond en fit de feestdagen door te komen zodat je met voorsprong het nieuwe jaar start:

1. Ontbijt elke dag goed, bij voorbeeld met fruit of een groene smoothie. Een voedzaam ontbijt voorkomt dat je in de ochtend snel gaat snoepen. Wie de dag begint met een uitgeperste citroen in een beker water helpt bovendien zijn lever om vetten en afvalstoffen goed te verwerken

2. Eet, voordat je naar vrienden of familie gaat, vooraf nog wat fruit. Het zal je eerste trek stillen, waardoor de kans op ‘overeten’ veel kleiner is. Wie hongerig aan een maaltijd begint, eet meestal teveel.

3. Bedenk hoe je je wilt voelen tijdens en na de maaltijd. Vind je het fijn om uren na een maaltijd nog zwaar en loom te zijn, omdat je lichaam al je vette eten nog moet verwerken? Hoe fijn is het om na een maaltijd niet alleen voldaan en tevreden te zijn, maar ook energiek en fit.

4. Let op suiker en vet en vooral op de combinatie van die twee. Maar tijdens de feestdagen is dat soms niet te vermijden.

5. Schep niet te grote porties per keer op en neem daarbij vooral plantaardige gerechten: groente, aardappelen, rijst, peulvruchten.

6. Drink veel water gedurende de dag. Het helpt je lichaam bij de verwerking van het voedsel. Bovendien eet je tijdens de feestdagen meestal zouter dan normaal.

7. Matig je alcoholinname. Een wijntje bij je kerstdiner is heerlijk en toasten op het nieuwe jaar hoort natuurlijk met champagne. Maar veel alcohol brengt grote schade toe aan je lichaam en zet bovendien je lever aan tot vetopslag.

8. Zorg voor voldoende beweging, vooral na de maaltijden. Ga sporten, maak een wandeling of doe spelletjes waarmee je in beweging komt. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

9. Zorg voor voldoende slaap. Natuurlijk kunnen de feestdagen zelf latertjes worden. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich het best. Vermijd eten vlak voor je naar bed gaat, het zal je nachtrust enorm ten goede komen.

10. Trek het initiatief naar je toe. Als jij de gastvrouw of gastheer bent, als jij kookt, als jij de inkopen doet, dan kun je zelf bepalen wat er op tafel komt.