023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Het nieuwe jaar is begonnen. Wellicht ben je begonnen met goede voornemens. Maar het volhouden is nog best een uitdaging. Daarom geven wij je de beste tips om goede voornemens waar te maken.

1. BLIJF REALISTISCH

De nummer 1 reden waarom veel goede voornemens niet slagen is doordat het niet realistisch is. ‘Nooit meer je favoriete chocolade eten’ of ‘5x in de week gaan sporten’. Het klinkt heel vooruitstrevend, maar als je een druk leven hebt dan is 1x in de week sporten al een uitdaging. Kijk wat past in je leven en pas hier je goede voornemen op aan.

2. DEEL HET

Door familie en vrienden op de hoogte te brengen van je goede voornemens is de kans groter dat je slaagt. Zo zal je minder snel een taartje aangeboden krijgen als men weet dat je serieus aan het afvallen bent. Bovendien kan je omgeving je motiveren om vol te houden als je een off day hebt.

3. ZOEK SUPPORTERS

Nog beter dan steun zoeken in je omgeving: medestanders zoeken die hetzelfde doel hebben. Vind een vast sportmaatje, stop samen met je man met roken of ga bij een lijnclubje.

4. KLEINERE DOELEN

Maak je doelen behapbaar door ze op te delen in kleinere doelen. In plaats van ‘Ik wil afvallen’, is het veel realistischer om te zeggen: ‘Ik wil in januari 2 kilo afvallen door meer te sporten en gezonder te eten’. In februari kan je vervolgens het volgende subdoel bepalen

5. VERLEIDELIJKE SITUATIES

Als je wilt stoppen met roken is het niet zo verstandig om in de lunchpauze met die rokende collega’s een ommetje te maken buiten. Of als je net bent begonnen met afvallen, ga dan niet mee naar een restaurant waar geen gezonde opties op het menu staan.

6. OFF DAYS

Iedereen heeft wel eens een off day waarop alles tegenzit. Juist dan is het belangrijk om niet op te geven, maar het simpelweg te accepteren en de volgende dag de draad weer op te pakken.

7. ÉÉN VOORNEMEN

En afvallen, en stoppen met roken, en zuiniger leven. Het is al lastig zat om één routine te veranderen, laat staan meerderen. Kies dus het liefst voor slechts één goed voornemen zodat je daar al je wilskracht en discipline in kan stoppen.

8. BELOON JEZELF

Motiveer jezelf extra door jezelf te belonen als je al een tijdje goed bezig bent of een deel van je doel hebt behaald. Koop bijvoorbeeld een nieuwe spijkerbroek als je 5 kilo bent afgevallen of koop een lekker luchtje als je gestopt bent met roken.

9. DAGBOEK BIJHOUDEN

Houd je vorderingen bij in een dagboek. Was je taille eerst 76 en nu 75? Top! Schrijf het op en het voelt echt als een overwinning. Hetzelfde geldt voor als je zuiniger wilt leven; houd in een schriftje je inkomsten en uitgaven bij en noteer wat je bespaart.