023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Hardlopen is een populaire sport en heeft een positief effect op gezondheid en welzijn. Het nadeel van hardlopen is de kans op het krijgen van een blessure. Sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper Maarten van der Worp wilde weten welke factoren het risico op het ontstaan van blessures bij hardlopen vergroten en is dit hetzelfde voor mannen als vrouwen?

Risicofactoren voor hardloopblessures

De vraag naar de risicofactoren voor hardloopblessures en de verdeling daarvan tussen de seksen is eerst aan de hand van de literatuur onderzocht. Maarten van der Worp heeft daarnaast bij 417 vrouwen die deelnamen aan de Nijmeegse Marikenloop (5 of 10 km) in 2013 gemeten welke kenmerken tot blessures leiden, door ze 3 maanden lang te volgen. Uit deze meting is gebleken dat een eerdere blessure en te veel trainen de kans op een blessure vergroten.

Het is op basis van het onderzoek daarom raadzaam om hier -met gericht advies en door het aanbieden van oefeningen in combinatie met individuele hardloopbegeleiding- preventief op in te spelen.

Hardloopschoenen en belasting van je lichaam

Van der Worp licht dit toe. ‘Vaak wordt gedacht dat goede hardloopschoenen het belangrijkste zijn om blessures te voorkomen, maar uit mijn onderzoek blijkt dat andere factoren daarbij eerder een rol spelen.’

‘Het is beter om goed op te letten met de belasting van je lichaam. Laat je goed begeleiden door een sportcoach of een fysiotherapeut. Bedenk dat je conditie met sprongen vooruit kan gaan als je begint met hardlopen. Dan denk je, dit kan ik met gemak aan. Maar je vergeet dan dat je lichaam hierop niet direct is ingesteld, waaronder je benen en je voeten. Dat proces duurt gewoon wat langer.’

Rob Oskam is bij ons gespecialiseerd fysiotherapeut op het gebied van hardlopen, loopanalyses en hardloopblessures.