023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Op 25 oktober zal een groep mensen met etalagebenen deelnemen aan de Heemstede loop, op initiatief van Linda Nieman (verpleegkundig specialist) en Alexander de Tempe (gespecialiseerd fysiotherapeut) beide werkzaam bij Nieuw GROENENDAAL. De deelnemers lopen een parcours van 1.5 km door Heemstede; een afstand die voor de deelnemers een echte uitdaging is.

Daarbij worden zij onderweg gesteund door enkele vaatchirurgen en fysiotherapeuten die ook meelopen. Met het loopevenement wordt er aandacht gegeven aan de positieve resultaten van de getrapte behandeling van perifeer arterieel vaatlijden en het succes van de regionale samenwerking.

Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben last van perifeer arterieel vaatlijden, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Jaarlijks komen er ongeveer 30.000 mensen bij die door vernauwing in de beenslagaders problemen krijgen met lopen. Vanouds is het operatief verwijden van de vaten, ook wel dotteren genoemd, de gouden standaard bij behandeling van etalagebenen. De meest veilige en duurzame behandeling blijkt een getrapte behandeling met in eerste instantie looptherapie bij een daartoe geschoolde fysiotherapeut. Vaatoperaties blijven dan gereserveerd voor patiënten niet goed reageren op gesuperviseerde looptherapie. Naast veiliger en duurzamer, is gesuperviseerde looptherapie ook goedkoper met een mogelijke kostenbesparing van 33 miljoen op jaarbasis.

In de regio Zuid-Kennemerland is er inmiddels een goede samenwerking tussen de afdeling vaatchirurgie van het Spaarne Ziekenhuis en de fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het landelijk netwerk ClaudicatioNet. Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Alexander de Tempe, Fysiotherapeut, gespecialiseerd hart-vaat-long-oncorevalidatie. alexander.detempe@nieuwgroenendaal.nl, 023 5280806