023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Voor veel mensen zijn de feestdagen een enorme uitdaging. Er zijn maar 5 feestdagen in december maar tegenwoordig is het de hele maand feest en zijn de verleidingen groot. Hoe zorg je ervoor dat je gezond en zonder te veel extra kilo’s het nieuwe jaar ingaat? Wij helpen je de feestdagen door.

1. December heeft maar vijf feestdagen

Het allereerste dat je moet onthouden is dat december maar vijf feestdagen heeft: pakjesavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag, oudjaarsavond en nieuwjaarsdag. Het probleem is echter dat we steeds meer geneigd zijn om van december een ultieme feestmaand te maken.

2. Maak verstandige keuzes

Je hebt natuurlijk eten en éten. Probeer je te richten op de dingen die je écht heel erg lekker vindt. Een chocolaatje eten mag best. Drie ook. De hele zak. Ga je gourmetten? Niets aan de hand. Maar is het dan écht nodig om je tegoed te doen aan alle soorten vlees, én stokbrood, én satésaus én het toetje? Zoek je beperking vooral in de sausjes en zorg vooral ook dat je tussendoor veel groenten en salade eet. Dat vult niet alleen, het is ook prima voor je spijsvertering.

3. Drink water

Zelfs als je tip twee in de wind slaat en alles eet dat lost en vast zit, zorg er dan in ieder geval voor dat je water drinkt. Heel veel water. Ten eerste om dezelfde reden als tip twee: het zorgt ervoor dat je sneller vol zit en daardoor minder snel over je grens zult gaan. Daarbij is water goed voor je spijsvertering. Wanneer je dat water drinkt maakt ons niet zoveel uit, áls je maar minstens twee liter per dag drinkt tijdens de feestdagen (en trek die lijn direct door in het nieuwe jaar).

4. Maak een wandeling

Het klinkt lekker kneuterig en het doet je waarschijnlijk denken aan vroeger, maar dat is niet zo gek: vroeger luisterden we beter naar ons lichaam en deden we van nature eerder wat goed voor ons was. Zoals een wandeling maken na een flinke maaltijd bijvoorbeeld. Heerlijk om een frisse neus te halen na het kerstdiner en direct een deel van je maaltijd te verbranden.

5. Wees niet te streng: geniet

Onze laatste tip is een hele praktische, maar wel eentje waar je even het knopje voor moet omzetten: vergeet niet te genieten. Als je alleen ontzettend streng op je eten gaat letten en jezelf voortdurend alles blijft ontzeggen, ben je misschien niets aangekomen na de feestdagen, maar zijn de feestdagen zelf ook niet echt leuk geweest voor je.