023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt. Je hebt een trigger finger als de vinger alleen met moeite gestrekt kan worden en dan met een schok(je) recht komt.

Hoe komt het?

Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers. Triggerfinger komt voornamelijk bij vrouwen voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. De meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim. De wijsvinger en de pink zijn nagenoeg nooit aangedaan. triggerfinger komt vaak voor in combinatie met het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) en vice versa.

Behandeling

Trigger finger kan op diverse manieren worden behandeld. Als blijkt dat de trigger finger verband houdt tot een bepaalde handeling, dan wordt gestart met het mijden van deze handeling. De meest gebruikte behandelmethode is een injectie met een lang werkend corticosteroïd, shockwave of uiteindelijk een operatie.

Onderzoek

Uit een gepubliceerd onderzoek uit het Journal of Hand Surgery naar het verschil in resultaat tussen shockwave vs. corticosteroïd injectie bij trigger finger blijkt het volgende:

Deze studie vergelijkt het effect van ballistische radiale shockwave therapie met het effect van een lokale corticosteroïde injectie bij een trigger finger, type 2.

Beide behandelingen bleken statistisch significante verbetering te geven op diverse scores. De onderzoekers concluderen dat shockwave therapie een evidente non-invasieve behandeloptie is waarmee de nadelen van corticosteroïde injecties worden voorkomen.

Bron: journal of hand surgery