023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Lees hier het inspirerende en hoopgevende verhaal van Clare Linscer-Attwill. Clare is een fanatiek lid van Nieuw Groenendaal en heeft Cystic Fibrosis ofte wel Taai Slijm Ziekte. Clare wil graag een voorbeeld zijn voor mensen met deze erfelijke ziekte.

Het is een aandoening die met name de longen en alvleesklier betreft, maar die ook andere delen van het lichaam kan aantasten, waaronder de lever, neus en sinussen, de voortplantingsorganen, de darmen en zweetklieren. Normaal maken de cellen in deze delen van het lichaam slijm en andere vochtige afscheiding aan. Bij mensen met taaislijmziekte functioneren deze cellen niet goed en maken ze slijm en vocht aan dat dikker is dan normaal.

Leven met taai slijm ziekte is een grote uitdaging. Zeven jaar geleden is deze ziekte bij mij geconstateerd. Ik ben nu 44 jaar. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 30 en 35 jaar. Als kind was ik vaak erg ziek en werd bij mij de verkeerde diagnose astma vastgesteld. Mijn ouders en dokters moedigde mij aan om te gaan sporten. Op mijn 13e werd ik gescout door een zwemcoach en op mijn17e werd ik zelfs professioneel zwemmer. Sporten werd en is mijn grote passie. Maar mijn leven bestond ook uit ziekenhuis in en uit en de ene operatie na de andere. Mijn ziekte en gezondheid is een achtbaan met veel ups en downs.

In 2009 werd ik steeds zieker en werden er weer testen gedaan. Hieruit bleek dat ik ook een leverafwijking heb en dat 1 long zo beschadigd is door mijn ziekte dat deze niet meer functioneert. Ik heb 2 jaar lang prednison geslikt. Mijn gewicht groeide in die tijd van 62 naar 90 kg. En ik kreeg steeds meer moeite met ademen en meer lichamelijke klachten.

De doctoren en professoren die mij onderzochten kwamen er eindelijk achter dat ik Cystic Fybrosis heb. Ik was toen al levensgevaarlijk ziek. Ik onderging 11 operaties waaronder een hersenoperatie waarvan de uitkomst zeer onzeker was dat ik deze zou overleven.

Maar nu ben ik sterker dan ooit tevoren. Twee jaar geleden heb ik mijn levensstijl compleet veranderd. Ik werd lid van de sportschool om van mijn overgewicht af te komen, ik deed zelf onderzoek naar schoon eten en welke voeding mij kon helpen met mijn conditie. Mij werd door de doctoren verteld dat ik nooit meer kon sporten. Maar ik bewijs nu het tegendeel. Ik ren nu 15 km en ga voor de halve marathon. Ik sport nu 6 dagen in de week. Ik heb mijzelf ook verbaasd. Ik geloof nu dat wij ons zelf kunnen genezen want ik ben het levende bewijs. Sporten en schoon eten zorgen er voor dat ik geen infecties meer heb gehad de laatste 1,5 jaar. De doctoren geven mij nu high fives en zijn onder de indruk.

Ik doe nu sponsor lopen om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor Cystic Fybrosis. Ik wil graag anderen met de ziekte helpen in hun zelf te geloven en nooit op te geven. Ik wil graag het team van Nieuw Groenendaal bedanken voor hun ondersteuning en hulp bij het bereiken van mijn doelen.

Clare