023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De diagnose fibromyalgie wordt tegenwoordig regelmatig gesteld. Dit komt omdat er de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Fibromyalgie staat ook bekend onder de naam ‘weke delen reuma’ en is een aandoening waarbij de spieren en het omliggende bindweefsel klachten geven.

Het is niet geheel duidelijk waar de aandoening vandaan komt. Dit maakt behandelen lastig en genezing nog niet mogelijk. Vaak lopen mensen al geruime tijd met klachten als spierpijn, vermoeidheid, darmklachten en stemmingswisselingen. Dit zijn klachten die bij heel veel aandoeningen voor kunnen komen. Daardoor kan het vaak enige tijd duren voordat duidelijk wordt waar de klachten vandaan komen.

Tenderpoints

Kenmerkend voor fibromyalgie zijn de zogenaamde tenderpoints. Dit zijn pijnlijke punten op specifieke plaatsen, verspreid over het hele lichaam. Deze tenderpoints worden ook gebruikt om de diagnose te stellen.

Behandeling van fibromyalgie

De behandeling is erop gericht om de gevolgen van fibromyalgie zoveel als mogelijk te beperken. Zo kunnen pijnstillers en een aanpassing in de leefstijl de klachten verminderen. Ondertussen wordt door de medische wereld hard gewerkt aan het vinden van een meer permanente oplossing. Bij Nieuw Groenendaal hebben we een aantal gespecialiseerde fysiotherapeuten.