023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Roken past niet bij een gezonde leefstijl. Maar stoppen met roken kan invloed hebben op je gewicht. Veel mensen komen aan. Heel frustrerend natuurlijk, want dat past ook niet bij een gezonde leefstijl. De vraag is: hoe blijf je op gewicht?

Uit de onderzoeksliteratuur blijkt dat rokers ongeveer 3 tot 4 kilo lichter zijn dan niet-rokers. Ongeveer vier van de vijf rokers komt aan na het stoppen. Vrouwen komen na het stoppen gemiddeld meer aan dan mannen. Bij een klein deel van de stoppers, namelijk 3,5%, bedraagt de gewichtstoename zelfs meer dan 10 kilogram. Per individu kan de toename nogal verschillen. In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Het gewicht stabiliseert na ongeveer zes maanden. Stoppers die veel roken of erg nicotineafhankelijk waren, komen relatief meer aan dan mensen die gematigder roken.

Gewichtstoename na stoppen met roken lijkt twee oorzaken te hebben. In de eerste plaats leidt nicotine tot verhoging van de stofwisseling en daarmee tot een verhoging van het energieverbruik. Als de inname van nicotine wordt gestopt, neemt het energieverbruik af. Dit kan ongeveer 1,5 kg gewichtstoename verklaren. Om bij ongewijzigde lichaamsbeweging op hetzelfde gewicht te blijven, zouden stoppers per dag 200 kcal minder moeten binnen krijgen. In de tweede plaats komt gewichtstoename door een verhoogde calorie-inname. Maar hoe voorkom je dit nu?

1. Beweging

Uiteraard moet je in beweging blijven. Juist als je stopt met roken. Stoppen met roken vertraagt misschien de stofwisseling, maar sporten verhoogt je energiebehoefte.

2. Tandenpoetsen

Tandenpoetsen als je trek begint te krijgen of suikervrije kauwgom eten kan ook helpen. Je hebt daardoor minder snel trek in zoetigheid en ook de verleiding van een sigaret wordt daardoor kleiner.

3. Gezonde snacks

Natuurlijk moet je er voor zorgen dat er gezonde snacks in huis zijn, zodat je bij eventuele opkomende trek in ieder geval geen ongezonde dingen gaat eten.

4. Afleiding

Zorg voor afleiding. Ga bij trek in een sigaret iets anders doen. Zoek vrienden op of vind een nieuwe hobby waar je je dopamineshot van krijgt.

5. Geen alcohol

Pas op met alcohol. Door alcohol te drinken, krijg je veel calorieën binnen, krijgt je snel (snack)honger van en je zult extra snel zwichten voor een sigaret.

6. Gezonde voeding

Natuurlijk ga je gezond eten tijdens het stoppen, maar probeer niet te gaan diëten. De frustratie als het niet lukt neemt dan toe, waardoor de kans groot is dat je beide pogingen opgeeft. Die kilo’s gaan er later echt wel weer af; voor nu is stoppen met roken belangrijker.

Bron: Fit!Magazine