023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Lees hier het inspirerende verhaal van Elly Roodenrijs. Elly heeft een chronische ziekte genaamd Lipoedeem wat letterlijk vet – en vochtophoping betekent. Door middel van keihard trainen en gezonde voeding is Elly nu op een gezond gewicht.

Mijn naam is Elly Roodenrijs. ik ben 55 jaar. Vorig jaar oktober kreeg ik te horen dat ik Lipoedeem heb. Dit was de oorzaak van mijn extreme gewicht toename. Op dat moment woog ik 130 kg bij een lengte van 1,67m. Ik kreeg van de arts in het ziekenhuis te horen dat ik binnen twee maanden in een rolstoel zou zitten. De kracht in mijn benen was minimaal. Het ziekenhuis kon me op dat moment niet helpen.

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal bij mensen met lipoedeem. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend voor lipoedeem zijn de vaak dikke benen, die ook bij afvallen dik blijven.

Eind oktober 2013 ben ik bij Nieuw GROENENDAAL terecht gekomen voor lymfe therapie en fitnesstraining. In het begin trainde ik zeven dagen per week en at ik drie maaltijden per dag. Naast deze trainingen probeerde ik overdag ook nog te bewegen door te fietsen. Al gauw verloor ik lichaamsgewicht. Op dit moment sport ik drie keer in de week en let ik op dat ik gezond eet. Ik weeg inmiddels 69 kilo en probeer mijn gewicht te behouden. Ik merk dat ik nu veel meer energie heb en beter mijn werk in de zorg kan uitvoeren. Ik heb vroeger heel veel gelijnd met van alles. Daardoor kwam ik steeds sneller aan. Ik heb nu geleerd dat ik best lekker kan eten, hoef niet alles te laten staan maar ik moet altijd  opletten wat ik eet. Door mijn chronische ziekte zal ik ook altijd voldoende moeten bewegen.