023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

‘Waarom verschijnen er steeds weer nieuwe voedingswonderen die een paar jaar later zijn verdwenen?’ Vroeg Martijn Katan (70), emeritus hoogleraar voedingsleer, zich laatst af in zijn column op BNR. Het antwoord gaf hij ook al.

Deels is dat omdat wetenschap heel moeilijk is en wat veelbelovend lijkt eindigt meestal in een mislukking. En het heeft ook te maken met de reclamejongens van de industrie die steeds weer iets nieuws moeten verzinnen. Het lijkt op de mode. Die is ieder jaar anders, soms komt er iets terug van lang geleden, maar er is maar weinig dat blijft.’

Voedingsmythes

De hoogleraar ergert zich aan de voedselclaims die producenten, onderzoekers en dieetgoeroes dagelijks over ons uitstorten. ‘Besteed je tijd beter dan je te verdiepen in al die eetonzin. Ga een boek lezen, lekker sporten of speel met je kinderen’, zo zegt hij in het Parool. Na het succes van zijn boek ‘Wat is nu gezond, feiten en fabels over voeding’ verscheen vorige week zijn boek ‘Voedingsmythes, over valse hoop en nodeloze vrees’. Hierin schrijft Katan de frustratie van zich af en analyseert zeventig mythes over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, beauty foods, het paleodieet en nog veel meer. In deze blog een tipje van de sluier.

Enkele highlights:

• Kokosolie – Je ziet dat steeds meer mensen kokosolie gebruiken en vele ‘health bloggers’ zijn razend enthousiast omdat het ‘de gezondste olie op aarde’ is. Maar volgens Katan is de olie wel in de tropen vloeibaar, maar stolt het bij 24 graden. En kokosvet is verzadigd vet, als je hier te veel van krijgt word je dik. Het voedingscentrum deelt overigens deze mening.

• Melk – Steeds vaker lees je dat melk slecht is door de hormonen die erin zitten. Katan verwerpt dit resoluut, volgens hem zouden we dan duizenden liters melk moeten drinken voordat het problemen oplevert.

• Biologisch – Als je echt gezond wilt eten, ga je natuurlijk naar de biologische winkel. Onzin zegt Katan, het label ‘biologisch’ geeft aan dat er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt en het zegt niet of het gezond is of niet. Bonen uit de ‘gewone’ supermarkt zijn net zo gezond.

• Diëten – Je ziet ze veel voorbij komen de foto’s voor en na, vaak het resultaat van een streng dieet. Katan gelooft hier echter niet in. Ons enige redmiddel is het veranderen van onze omgeving omdat we daarin tegenwoordig te vaak worden geconfronteerd met vet en slecht eten. Zijn advies? ‘Leg meer fietspaden aan, geef kinderen op het kinderdagverblijf kraanwater in plaats van limonade of sap, zorg voor beter aanbod in kantines’.

En nu: wat is wijsheid? Natuurlijk is het goed om bewust te kijken naar wat je eet en ook naar wat je nu eigenlijk niet eet. Maar zoals ik al eerder zei: met gezond verstand kom je ook een heel eind. Neemt niet weg dat het zeker interessant is om de ontwikkelingen te volgen. Maar ook hiervoor geldt, met mate. Voedingswetenschappers zijn het eens over 1 ding: onbewerkt natuurlijke voeding is het beste voor je! En vergeet vooral ook niet te bewegen. Dus eigenlijk: een beetje van jezelf en een beetje van Katan! Bron: Fit!magazine Fit!Vak