023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Het jojo effect. Wie veel op dieet is weet er alles van. Je gaat op dieet, valt een paar kilo af, je vervalt in je oude voedingspatronen en komt binnen de kortste keren weer op je oude gewicht. Lees hier een aantal tips om dit te voorkomen.

Behalve vervelend is jojoën ook niet goed voor je lichaam. Je lichaam zal zich aanpassen aan de hoeveelheid voeding dat het binnen krijgt. Minder voeding, minder verbranding. Verander je na het dieet weer naar je normale eetpatroon, dan blijft je lichaam nog op een lager pitje verbranden en komen de kilo’s er snel weer aan.

Omdat je je door het jojo-effect steeds machtelozer gaat voelen, wordt het verleidelijker om je toevlucht te nemen tot rigoureuze methoden en wondermiddeltjes. Maar er zijn ‘short cuts to succes’. Je moet er voor werken.

1. Vermijd crashdiëten

Crashdiëten zijn bedacht om in een korte tijd veel af te vallen. Je krijgt bij deze diëten meestal veel te weinig calorieën per dag binnen. Je lichaam zal veel zuiniger omgaan met energie met alle gevolgen van dien.

2. Afslanken i.p.v. afvallen

Als je te snel afvalt, dan verlies je niet alleen vet maar ook vocht en spierweefsel. Het verschil tussen afvallen en afslanken is dat je bij afslanken alleen vet verbrand en spiermassa behoud. Probeer daarom tussen de 0,5 en 1 kg per week aan vet te verbranden.

3. Zorg voor meer spierweefsel

Spieren zijn de vetverbranders van je lichaam. Als je meer spieren hebt, dan verbruikt je lichaam ook meer energie. Spieren hebben namelijk constant energie nodig, ook in ruststand. De enige manier om spiermassa te behouden of te vergroten is krachttraining. Dus trainen met zwaardere gewichten ook voor jullie dames!

4. Verander je eetgewoontes

Heb je een dieet gevolgd, waarbij je toch snel bent afgevallen? Zorg dan dat je na het dieet niet terugvalt in je oude eetgewoontes. Het jojo-effect is dan namelijk onvermijdelijk. Je bent immers niet voor niets zo dik geworden. Leer daarom gezonde gewoontes aan en ga gezonder eten en drinken.

5. Gezond eten is een gezonde gewoonte

Als je wilt afvallen en daarna op gewicht wilt blijven zonder jojo-effect, is gezond eten het allerbelangrijkste! Dat is wel vaak het grootste probleem. Want wat is nou echt gezond eten en hoe creëer je gezonde gewoontes die je je hele leven kan volhouden? Vraag advies aan je leefstijl coach in de fitness.