023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Laat je inspireren door bijzondere verhalen van leden en patiënten van Nieuw Groenendaal. Deze keer tweevoudig bronzen medaille winnares WK Winterzwemmen Els Wermenbol.

 

Els Wermenbol (59) is een speciaal mens met een zeer speciale hobby, winterzwemmen. Winterzwemmen, de naam zegt het al, betekent zwemmen in winterkoud water in je badpak. In Rovaniemi, Finland ongeveer 8 km van de poolcirkel heeft Els in maart van dit jaar 2 bronzen medailles gescoord bij het WK Winterzwemmen. De temperatuur in het zwembad was 0,5 graden Celsius.

Hoe ben je begonnen met winterzwemmen?

De aanleiding was een stukje in de krant met de vraag van Stephan Vermeulen, een in Finland wonende Nederlander, waarom niet méér Nederlanders meededen aan het winterzwemmen. Dat was in Londen 2008. Winterzwemmen komt steeds meer onder de aandacht als middel om je gezondheid te bevorderen.

Mijn vader leerde me zwemmen in zee. Zwemmen in het buitenbad in Reuver, waar ik opgroeide, begon bij 12 graden in mei, als ik het me goed herinner buitenwater, óók vroeg in het seizoen. Gletsjermeertjes vind ik altijd beeldschoon en zijn zeer aantrekkelijk voor mij. De enorme verkwikkende werking van ijskoud water ervaar ik als een weldaad voor mijn lichaam en geest. Ik stel me voor dat door het plotseling opjagen van mijn hartslag en bloeddruk, mijn bloedvaten doorgespoeld worden en afvalstoffen afgevoerd worden. Een mentale kick en een schoongespoelde binnenkant van je lijf, wie wil dat niet?

Het overwinnen van blokkerende gedachten vóór het te water gaan zijn het lastigst. Vooral bij eenzame trainingen. Excuses zijn er in veelvoud te verzinnen, maar afspraak is afspraak, ook al ga ik in mijn eentje. Ik weet wat ik kan, ken mijn lijf.

Wanneer ik niet ga zwemmen buiten hangt niet af van de watertemperatuur maar van de wind. Als het hard waait neem ik het risico niet om onderkoeld te geraken. Veiligheid staat voorop. In de winter zwem ik bij een strandje waar ik meteen kan staan.

Wat levert het zwemmen in koud water je op?

Het levert mij heel veel op zoals; een mentale kick en een schoongespoeld lijf. Een bewustzijn van elke vezel in mijn lijf. Verder een diep respect voor de natuur en ik ben niet vatbaar voor griep of verkoudheid, waarschijnlijk ook een versterkt immuunsysteem. Lichamelijk en mentaal kan ik tegen een stootje.

 Wat doe je er allemaal voor?

Trainen in zwembad, om 6 uur ’s morgens, elke week buiten zwemmen in de Haarlemmermeerse plas. In de sportschool; krachttraining, pilates, yoga, hardlopen buiten, naar mijn werk fietsen, dagelijkse meditatie en zoveel mogelijk biologisch, bijna vegetarisch eten. Geen koffie, wijn en chocolade met mate.

Samen sporten geeft mij veel plezier. Het allerleukste van sporten vind ik dat ik niet meer de jongste ben. De 80-jarige winterzwemmers houd ik voor ogen voor later. Met mijn rolkoffertje hoop ik tot mijn 80-ste te komen sporten!

Wil zou je onze lezers willen meegeven?

Grenzen negeren vind ik niet verstandig. Grenzen verleggen kan iedereen.