023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een inactieve leefstijl is misschien wel de grootste bedreiging voor de mens in de toekomst, de grootste oorzaak van ziekte en de grootste oorzaak van vroegtijdig sterven. Inactiviteit heeft ook een enorme impact op onze leefkwaliteit.

Als we de 25 jaar voorbij zijn, begint automatisch een degeneratie proces van het lichaam. Voornamelijk door langdurig zitten, langer dan 1,5 a 2 uur aaneengesloten, wordt dit degeneratie proces enorm versneld. Zitten is daarmee het roken van de 21e eeuw geworden.

Het bioritme zoals slaap-waakritme, regulatie lichaamstemperatuur, regulatie immuunsysteem, hartritme, de behoefte aan eten en drinken en de gevoeligheid voor medicatie. Het is een greep aan processen die worden ontregeld en aangetast door inactiviteit, waardoor deze processen sneller degenereren dan normaal.

 

Verminderde spierkracht, lenigheid en uithoudingsvermogen

De fysieke fitheid begint rond de 30 jaar behoorlijk achteruit te gaan, vooral als we inactief leven. Onze spierkracht vermindert, we worden steeds minder lenig, onze mobiliteit en coördinatie neemt af. Ook het uithoudingsvermogen daalt. Door vaak langdurig te zitten neemt de spiermassa versneld af, waardoor de rust stofwisseling daalt en we gemakkelijker zwaarder worden. We proberen dan af en toe een dieet, maar dat zorgt alleen nog maar voor meer afname van spiermassa, de spieren worden namelijk gebruikt als energiebron als het lichaam te weinig energie binnen krijgt. Hierdoor doet het jojo effect zijn intrede.

Hart- en vaat ziekte

Door veel te zitten verhoogt het vetpercentage in ons bloed, neemt het slechte (LDL) cholesterol toe en lopen we groter risico op hart- en vaatziekten. Ook neemt de kans op atherosclerose, dichtslipping van de bloedvaten enorm toe. Inactiviteit verhoogt het risico hartritmestoornissen enorm en een osteoporose ligt op de loer, de kwaliteit van de botten gaat dus achteruit.

Obesitas en diabetes

Na verloop van tijd leidt inactiviteit onherroepelijk naar diabetes. In Nederland komen er meer dan 70.000 diabeten bij per jaar. Een bijna logisch vervolg is dan overgewicht gevolgd door obesitas en hoge bloeddruk. Tezamen spreken we dan van het metabool syndroom.

Slaapproblemen en ontstekingen

Door veel langdurig te zitten raken we sneller vermoeid en ontstaan er gemakkelijker slaapproblemen. De concentratie van neurotransmitters zoals noradrenaline verlaagt het reactievermogen en tast ons geheugen aan. Ook neemt door de chronische inactiviteit de elasticiteit van het centrale zenuwstelsel af.

Cognitief prestatievermogen

Onze inactiviteit en het vele zitten zorgt voor een versnelde afname van het cognitief prestatievermogen zoals reactiesnelheid en geheugen. Dit onder meer door de negatieve invloed op de doorbloeding van de frontaalkwab en daarmee op het uitvoeren van executieve functies (het nemen van complexe beslissingen), het concentratievermogen, de snelheid waarmee we informatie verwerken en geheugentaken. Door inactiviteit en langdurig zitten ontwikkelt zich op termijn vaak een depressie en chronische vermoeidheid.

Het nieuwe ‘Medicijn’

Overgewicht, diabetes, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, slaapproblemen, depressie. Het stapelt bij velen helaas vaak op, met veel gebruik van medicijnen als gevolg. In veel gevallen ontwikkelt zich, zeker als men te veel zit, dan ook nog een burn-out waardoor we nog minder actief worden. Onze mobiliteit gaat nog verder achteruit en we kunnen op den duur steeds slechter voor onszelf zorgen. Jaarlijks sterven er in Nederland alleen al meer dan 8000 mensen vroegtijdig aan het Sedentary Death Syndrome (SDeS), het zittende leefstijl syndroom. En dan te bedenken dat dit leed voor meer dan 90% te voorkomen is door elk dagdeel 10 tot 20 minuten te bewegen en 2 keer per week te sporten. Een goede reden dus om uit de stoel te komen en meer te bewegen.

Bron: John van Heel; Fit!Vak