023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Voor alle leeftijden is voldoende bewegen belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2020 slechts 52,9% van de Nederlandse volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Daarbij brengen Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld bijna 9 uur zittend door.

Bewegen en sporten is goed voor je, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? En is dat hetzelfde voor bijvoorbeeld kinderen, ouderen en mensen met een beperking? Dat vertellen de beweegrichtlijnen je. En die geven ook meteen aan: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Beweegrichtlijnen volwassenen
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
 • En: voorkom veel stilzitten.

Beweegrichtlijnen ouderen
Voor mensen van 65 jaar en ouderen gelden dezelfde beweegrichtlijnen als voor volwassenen. Maar aangevuld met balansoefeningen. Een goede balans zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt. Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van je evenwicht terwijl je staat of beweegt, zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond oprapen. Maar denk ook aan activiteiten als yoga, ballet, pilates, of turnen.

Beweegrichtlijnen kinderen
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
 • En: voorkom veel stilzitten.

Bewegen met een beperking
De beweegrichtlijnen gelden ook voor mensen met een beperking. Wel zijn er soms aanpassingen nodig zodat de beweegactiviteiten beter aansluiten. Voor mensen met een verstandelijke beperking betekent dit:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
 • Sta vaker op of wissel van houding
 • Voeg een extra beweegmoment aan je dag toe

Voor mensen met een fysieke beperking geldt: elke vorm van bewegen telt en heeft een positief effect. Belangrijk is dat zij zelf een manier van bewegen kiezen die binnen hun eigen grenzen past. Daarbij is het van belang dat bewegen een vast onderdeel van hun dagelijks leven wordt.

Bronnen: allesoversport.nl, Kenniscentrum Sport & Bewegen