023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Het is verstandig om je zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden. Ben je verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die je (misschien) nodig hebt? Betaal je niet te veel zorgpremie? En kunnen de kleine lettertjes nog voor verrassingen zorgen? Bekijk de checklist.

Checklist
De verschillen tussen aanvullende verzekeringen zijn groot. Het is dus verstandig om ze ieder jaar met elkaar te vergelijken op basis van jouw zorgbehoefte en de mogelijke risico’s die je loopt. Met deze ‘checklist goed verzekerd voor fysiotherapie’ weet je waar je op moet letten bij het afsluiten of wijzigen van je zorgpolis. Besluit je om van zorgverzekeraar te wisselen? Zeg dan vóór 31 december je huidige zorgverzekering op. Als je niets doet, loopt je bestaande verzekering gewoon door.

Bepaal je zorgbehoefte
Bepaal hoe groot de kans is dat je komend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen. Hoeveel zorg had je het afgelopen jaar nodig? Als je veel sport, loop je een verhoogd risico op blessures. Ook als je vaak last hebt van je spieren of gewrichten, is de kans groter dat je beroep zult moeten doen op een fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval raadzaam. Overleg bij twijfel met je fysiotherapeut.

Check het aantal behandelingen
Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat je nodig denkt te hebben. Als je dat zelf niet weet, overleg dan met je fysiotherapeut. Sommige polissen beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging kom je niet voor verdere vergoeding in aanmerking.

Check de hoogte van de vergoeding
Worden maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Maximaal € 250 of € 1.000? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding zoveel mogelijk overeenkomt met wat je denkt nodig te hebben. Zo betaal je niet te veel premie én voorkom je dat je alsnog behandelingen zelf moet betalen omdat je onvoldoende verzekerd bent.

Check of er een verklaring wordt gevraagd
Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Check of het gaat om een restitutiepolis
Is de polis een restitutie- of naturapolis? Bij een natura-verzekering krijg je de behandeling alleen volledig vergoed als je fysiotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Heeft jouw fysiotherapeut geen contract met jouw zorgverzekeraar, dan moet je bij een naturapolis meestal een deel van de rekening zelf betalen. Als het gaat om een restitutiepolis, dan wordt over het algemeen het grootste deel vergoed, ongeacht of je fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Vergelijk de premies
Weet je welke zorg je komend jaar nodig hebt en welk aanvullend zorgpakket daar het beste bij past? Dan is het tijd om de aantrekkelijkste zorgverzekeraar te vinden. Je kunt hiervoor op www.zorgverzekeringwijzer.nl kijken om polissen te kunnen vergelijken. 

Sluit op tijd een nieuwe polis af
Zorg ervoor dat je vóór 1 februari volgend jaar een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dat jaar. Daarmee voorkom je een boete. Stap je voor je aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar? Dan moet je misschien een medische verklaring of gezondheidsverklaring invullen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar je op basis van die verklaring mag weigeren. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan.

Bron: www.defysiotherapeut.com