023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De zomer komt eraan en dat maakt dat de animo om af te vallen weer groot is. Strak in short of bikini, dat is voor velen het doel. Als dit betekent dat hiermee tegelijkertijd een gezond leefpatroon wordt aangeleerd, is daar natuurlijk niks mis mee. Zolang het doel maar niet de middelen heiligt.

Maar zo’n traject is niet zomaar wat. En het vereist vooral aandacht, motivatie en doorzettingsvermogen. En incasseringsvermogen. Want soms gaat het niet helemaal volgens plan…

En daar is niks mis mee. De stijgende lijn (of liever gezegd dalende) die velen zo graag zien aan het begin, zet zeker niet altijd door. Mensen vallen niet meer voldoende af, de spiermassa neemt niet toe, de prestaties nemen af. En dan is het vasthouden van motivatie -wat al lastig is- wel heel moeilijk.

Maar belangrijker nog, hoe doorbreek je die dip? Hier 3 tips om je te helpen tijdens je dip.

Rust
Een heel belangrijk element van een gezonde leefstijl is natuurlijk rust. Een chronisch slaaptekort leidt tot lagere niveaus van het vet regulerende hormoon leptine, terwijl het ‘hongerhormoon’ ghreline wel toeneemt. Slaapgebrek stimuleert zo hormonen die zorgen voor trek en minder snel een vol gevoel aangeeft. Dit resulteert in honger, wat makkelijk leidt tot overeten. En is het slapen toch niet gelukt? gelukkig doet een powernap van 30 minuten ook wonderen voor lichaam en geest.

Voeding
Waarschijnlijk valt er nog het meest te winnen met je voedingspatroon. Kijk eens samen kritisch naar het voedingspatroon. Eet je wel gevarieerd genoeg? voldoende eiwitten? te veel of te weinig calorieën? Hoewel het doel vaak afvallen is, moet er natuurlijk wel voldoende gegeten worden om te kunnen bewegen. En natuurlijk moet er goed worden gegeten. Sport en voeding zijn nou eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Training
Vooral belangrijk is dat je goed luistert naar het eigen lichaam. En dat is natuurlijk lastig. Maar gelukkig weten wij daar als fitness professionals alles van. Heel veel sporters hebben hier geen idee van en willen eigenlijk alleen maar knallen. Steeds langer en zwaarder. Maar consistentie is de enige manier om je doel te bereiken. Kijk dus samen kritisch naar het schema: moet het langzamer, meer of minder rust tussen de herhalingen, varieer in de oefeningen of gooi het roer volledig om en doe een hele andere discipline tussendoor.

En tot slot: eigenwijs zijn helpt uiteraard niet. Natuurlijk weet men tegenwoordig veel meer door onder meer het internet. Als je wat wilt weten over voeding en bewegen zijn er tientallen blogsites van experts en liefhebbers die je daar bij helpen. Maar het gaat lang niet altijd volgens het boekje. Het zit niet altijd mee. En gelukkig staan wij voor je klaar om je er doorheen te helpen. Want stoppen is natuurlijk zonde, zoals een bekende Engelsman vaak op zijn beste Nederlands zei: Je moet vooral doorgaan! Bron: Fit!magazine, Fit!Vak