023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een dikke knie, een gezwollen knie of vocht in de knie. Verschillende termen die allemaal hetzelfde betekenen. In de praktijk wordt meestal meteen het ergste gevreesd. Toch hoeft het niet altijd een ernstige blessure te zijn. We zetten hier een aantal oorzaken op een rijtje en geven tips die je kunt toepassen bij een dikke knie.

Hoe komt het dat mijn knie dik is?
Hoewel de oorzaak van de zwelling niet ernstig hoeft te zijn, is de zwelling zelf wel degelijk een sein dat er een blessure aan de knie is. De blessure moet dus altijd goed onderzocht worden. 

De combinatie van de zwelling en andere klachten in de knie, kan in sommige gevallen al duidelijk maken wat de oorzaak is. Een val op je knie of stoten van je knie, kan bijvoorbeeld samengaan met een schaafwond of een blauwe plek. 

Kenmerken
Als een dikke knie het gevolg is van schade van de kniebanden of het kraakbeen, kunnen de volgende kenmerken aanwezig zijn:

• Pijn aan de knie bij bewegingen.
• Een instabiel (onzeker) gevoel aan de knie.
• Pijn als je op het zere been steunt.

Denk hierbij aan het verdraaien van de knie tijdens voetballen of skiën.

Een dikke knie zonder duidelijke oorzaak
Maar het is ook mogelijk dat een dikke knie zonder duidelijke oorzaak ontstaat. Als je bijvoorbeeld (te) fanatiek bent begonnen met een nieuwe sport of de laatste tijd veel meer sport dan anders. De zwelling kan dan een signaal zijn van overbelasting van de spieren en pezen. Ook bij mensen met overgewicht komt een overbelasting van de knie vaak voor. 

Een zwelling kan ook het gevolg zijn van lang of herhaaldelijk op de knie zitten of vallen. Bijvoorbeeld tijdens het bidden, het leggen van straten of door bepaalde sporten. Deze activiteiten kunnen namelijk leiden tot een slijmbeursontsteking van de knie. Een slijmbeursontsteking kun je verder herkennen aan roodheid aan de voorzijde van de knie en pijn bij het aanraken van de zwelling.

Een laatste oorzaak die we hier beschrijven is een dikke knie veroorzaakt door gewrichtsproblemen. Meest voorkomend hierbij is artrose, jicht of reuma.

Hoe achterhaal je de oorzaak van een dikke knie?
Het is goed mogelijk dat een van bovenstaande oorzaken de aanleiding is van jouw dikke knie. Je kunt zelf natuurlijk niet beoordelen wat de precieze schade is. Hiervoor is het verstandig om hulp in te schakelen van de fysiotherapeut. Deze zal je knie uitgebreid onderzoeken en als het mogelijk is meteen de knie behandelen. Als het nodig is, kan de fysiotherapeut je doorsturen naar de huisarts met de vraag voor aanvullend onderzoek in het ziekenhuis. Het is namelijk mogelijk dat er een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan gemaakt moet worden om de oorzaak en ernst van de zwelling te achterhalen.

Wat kun je doen bij een dikke knie?
We geven je alvast enkele tips die je meteen kunt toepassen bij een dikke knie. De eerste tips volgen het zogenoemde RICE-principe. Dit is een ezelsbruggetje bestaande uit vier dingen die je het beste kunt doen in het geval van een dikke knie:

• Rust (R). De betreffende knie een paar dagen minder zwaar belasten.
• IJs (I). De betreffende knie ongeveer 15 minuten koelen met ijs. Plaats het ijs niet direct op de huid, maar doe hier altijd een theedoek
tussen om bevriezing te voorkomen.
• Compressie (C). Druk op de betreffende knie houden met een elastische brace of verband.
• Elevatie (E). Hoog eggen van het betreffende been.

Blijf bewegen!
Een andere tip om het vocht in de knie te verminderen, is de volgende oefening. Neem plaats op een hoge stoel of de rand van de tafel. Belangrijk is dat je voeten los van de grond zijn en er een vrije ruimte is om het onderbeen naar achter te bewegen. De oefening is nu om ongeveer een minuut lang het onderbeen ontspannen naar voren en achter te laten bungelen.  

Zowel het RICE-principe als het bungelen van het onderbeen richten zich op het verminderen van de zwelling. Doe dit regelmatig verspreid over de dag. Bij het koelen van de knie is het wel verstandig minstens 30 minuten te wachten tot de volgende koelperiode.

Hulp bij een dikke knie
De fysiotherapeut kan je dikke knie onderzoeken en behandelen. Heb je klachten? Blijf er dan niet mee rond lopen maar maak een afspraak voor een consult. 023 7600600

 Bron: www.hierhebikpijn.nl