Iedereen weet dat het kweken van spiermassa en het opbouwen van conditie veel moeite en energie kost. Daarom train je waarschijnlijk een aantal keer in de week en let je op je voeding. Maar af en toe een avondje helemaal uit je dak, dat moet toch kunnen? Helaas…, uit veel onderzoek blijkt dat alcohol echt funest is voor je fitheid.
Veel mensen gaan er nog steeds vanuit dat het effect van alcohol op hun lichaam gering is. Dan hebben wij slecht nieuws voor je. Alcohol en fitness gaan namelijk echt heel slecht samen. Grote kans dat jij aan het fitnessen bent omdat je aan je conditie wilt werken, wilt vallen of spiermassa wilt kweken. In alle gevallen heeft alcohol een negatieve invloed. Alcohol zorgt ervoor dat verschillende processen in het lichaam verstoord worden, waaronder je vetverbranding en de opbouw van je spieren.
Alcohol wordt door je lichaam als een vergif gezien, en zodra je het binnenkrijgt, gaat je lichaam hard aan het werk om het weer zo snel mogelijk eruit te krijgen. Andere lichaamsprocessen worden daarbij stopgezet of verstoord, waardoor het afvallen een stuk moeilijker wordt.
Tragere vetverbranding
Ten eerste zorgt alcohol ervoor dat je vetverbranding daalt En daar hoef je niet eens heel veel alcohol voor te drinken. Een kleine hoeveelheid alcohol kan er al voor zorgen dat jouw vetverbranding met 70% afneemt. Het begrip bierbuikje komt niet voor niets ergens vandaan. Daarnaast zitten er veel meer calorieën in alcohol dan je wellicht denkt! Alcohol bevat in zijn pure vorm 7 kcal per gram. Ter vergelijking: voor vet zijn dat er 9, en eiwitten en koolhydraten bevatten allebei 4 kcal per gram. Met een gewoon glas bier krijg je al ruim 80 calorieën binnen.
Meer honger
Naarmate de avond vordert tijdens een feestje krijg je vanzelf honger. Een portie bitterballen, een handje pinda’s of zelfs een hele kapsalon klinkt altijd goed aan het eind van de avond. Dat dat onnodige calorieën zijn die je dieetplannen kunnen verpesten, hoeven wij je natuurlijk niet te vertellen. Alcohol vermindert de hoeveelheid leptine, het hormoon dat voor een verzadigd gevoel zorgt. Omgekeerd vergroot het de productie van ghreline, dat juist zorgt dat je trek krijgt.
Meer stresshormoon
Een van de andere gevolgen van het drinken van alcohol is dat je cortisolgehalte flink omhoogschiet. Cortisol is een stofje dat normaal gesproken door je lichaam wordt aangemaakt zodra je te veel stress hebt. Het zorgt er tijdelijk voor dat je de stress aankunt, maar bij te veel cortisol worden je spieren afgebroken. Drink je alcohol, dan maakt je lichaam ook meer cortisol aan. Dit heeft dus als gevolg dat je spierweefsel wordt afgebroken, maar het zorgt er ook voor dat je spieren minder snel herstellen na een goede fitnesssessie.
Minder testosteron
Testosteron is een bekend hormoon dat heel belangrijk is voor de spieropbouw. Het bevordert de spiereiwitsynthese, waardoor je spieren makkelijker kunnen groeien, je kracht toeneemt en je conditie beter wordt. Onmisbaar dus als jij spieren wilt kweken door te fitnessen. Maar zodra jij alcohol drinkt, wordt deze productie verlaagd.
Slechter sportherstel
Door het fitnessen maakt je lichaam melkzuur aan, wat later voor spierpijn kan zorgen. Zodra jij alcohol drinkt na het sporten, kiest je lever ervoor om eerst de alcohol af te breken in plaats van het melkzuur. En daar kan je lever best even mee bezig zijn. Voor één glas alcohol heeft de lever ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig. Alcohol droogt daarnaast ook nog eens uit, waardoor je snel een vocht- en mineraaltekort kunt oplopen. En dat terwijl je lichaam vocht juist zo hard nodig heeft om je spieren te laten groeien en herstellen.
Meer vermoeidheid
En ook de dag na een feestje of avondje uit werken de nadelige effecten van de alcohol nog door! Je slaapt minder goed als je gedronken hebt, en ook voel je je moe door de reactie van je lever op al die schadelijke stoffen. Dat zijn twee effecten die er samen voor zorgen dat je de hele dag geneigd zult zijn om onverstandige en ongezonde beslissingen te nemen.
Dus sport verstandig, neem een appel.