023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Feestdagen zijn gezellige momenten met familie, vrienden en lekker eten. Een feestmaal dat lekker én gezond is, dat is dubbel feest. Verse maaltijden met gezonde ingrediënten vormen de basis. Creëer de lekkerste feestgerechten met veel groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën. Maak je gezonde feestmaaltijd met deze eenvoudige tips.

Voorafjes
Verwen je gasten met lichte aperitiefhapjes zoals rauwkost met verfrissende yoghurt- of groentedips en toastjes of gegrilde volkoren wraps met vis, een eitje, een tapenade of salades op basis van yoghurt. Start liever niet met chips, borrelnootjes en kant-en-klare ovenhapjes op basis van bladerdeeg.

Alcohol
Drink bij de maaltijd hoogstens twee glazen wijn of bier, afgewisseld met veel water. Kies ook kleinere glazen en schenk ze niet vol. Copieuze cocktails kun je beter inruilen voor één glas cava of wijn. Een alcoholisch aperitief scherpt de honger aan. Ga ook eens voor een niet-alcoholisch drankje. Binnen het alcoholvrije aanbod is er veel meer mogelijk dan alleen maar water of sinaasappelsap. 

Bereidingswijzen
Kies voor bereidingswijzen die zorgen voor extra behoud van voedingsstoffen en smaak. Kies liever voor grillen, stomen of in de oven bereiden in plaats van bakken met een rijkelijke hoeveelheid vet of frituren.  Zorg ervoor dat je gerechten voor de helft uit groenten bestaan. Groenten kunnen heerlijk worden klaargemaakt bijvoorbeeld door ze te bereiden in de oven. Lekkere aardappelgerechten kunnen ook perfect in de oven worden klaargemaakt. Snijd schoongemaakte aardappelen in partjes, breng ze op smaak met je favoriete kruiden en slechts enkele eetlepels olie.

Stap af van klassieke sauzen op basis van mayonaise. Ontdek de wereld van sausjes op basis van yoghurt. Er zijn ontelbare mogelijkheden om mee te variëren: van frisse yoghurt met munt, basilicum of dille tot een spicy sausje met pepertjes en paprika. Extraatjes toevoegen aan je feestsoep? Neem dan liever een lepeltje zure room of yoghurt in plaats van een scheut room. Werk af met verse kruiden. Lekkere en feestelijke soepen smaken ook prima zonder extra brood of croutons.  

Feestelijk porties
Laat niet alle remmen los maar ga bewust om met het feestmenu. Laat je niet verblinden door rijkelijk gevulde feesttafels en buffetten. Luister naar je lichaam. Probeer niet te overdrijven. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Eet langzaam en geniet van de smaak van de producten zoals de kok van dienst ze heeft bereid. Honger je niet uit voor het feest. Zo voorkom je dat je wegens grote honger te snel van alles wat je wordt aangeboden naar binnen schrokt. Als je je voor het eten al volstopt met aperitiefhapjes, maak je een slechte start.

Worden er meerdere gangen geserveerd? Probeer dan de portie te beperken of sla al eens een hapje over.  Neem bij een buffet een klein bord. Zo beperk je automatisch de portiegroottes. Kan je kiezen wat en hoeveel je opschept? Werp eerst een blik op het volledige buffet en schep daarna pas op. Zo eet je zeker wat je het lekkerst vindt en is een tweede ronde langs het buffet misschien niet meer nodig. 

Blijf in beweging
Las naast de vele tafelmomenten ook voldoende actieve bezigheden in. De hele dag in huis rondhangen leidt vanzelf tot meer eten. Geniet regelmatig van een portie gezonde buitenlucht. Maak samen met familie of vrienden een wandeling of een fietstocht. Hiermee verbrand je niet alleen je kerstontbijt maar je kerstdiner zal zo nog lekkerder smaken. Of zoek een ontspannende bezigheid zoals samen oude bordspelletjes doen, een karaoke opzetten, wat lezen, enz. Het bezig zijn, houd je weg van het eten.

The day after
Schakel na een dag met een feestmaal een meer sobere dag in waarop je minder eet, wat extra beweegt en alcohol links laat liggen. Zo blijft je lichaam in balans. Sla geen maaltijden over of ga de dag nadien niet extreem weinig eten. Kleine, fijne porties, dat is niet alleen voor jou een feest maar ook voor je lichaam!

Geniet van de feestdagen! Zorg goed voor jezelf en je naasten.