023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

In deze rubriek stellen wij graag inspirerend leden en cliënten van Nieuw Groenendaal aan je voor. Ons doel is mensen in beweging brengen en laten ervaren wat fitness voor je kan betekenen. Iedereen kan zo nu en dan wel wat extra motivatie gebruiken om ook te gaan sporten. Lees hier het inspirerende verhaal van Rudolph Paanakker die ondanks serieuze gezondheidsproblemen blijft trainen om zijn kwaliteit van leven te verbeteren.

Krachtverlies
Mijn naam is Rudolph Paanakker, geboren in 1957 te Den Haag. En na 26 jaar Heemstede, woon ik nu alweer 5 jaar in Bennebroek. Ik ben getrouwd en we hebben een studerende dochter van 20. Ruim 15 jaar geleden trainde ik ook al bij Nieuw Groenendaal, maar ben gestopt omdat ik schaatsen nog leuker vond. Doordat ik chronisch reumatische klachten kreeg kwam ik drie jaar geleden bij het fysioteam van Groenendaal voor wekelijkse behandeling. Tijdens het schaatsen merkte ik dat ik veel kracht te kort kwam om technisch goed te kunnen blijven schaatsen. Daarnaast realiseerde ik me dat ik gezien mijn leeftijd en mijn huidige gezondheidstoestand moest gaan werken aan spierkracht en uithoudingsvermogen. 

Short Bowel Syndrome
Ik voelde me krachteloos tijdens het schaatsen en skiën. De oorzaak is dat ik sinds 1982 de ziekte van Crohn heb. Dit is een inflammatoire chronische darmontsteking van de dunne darm. Sinds 2003 heb ik ook het Short Bowel Syndrome. Dit houdt in dat door veel operaties ik 90% van mijn dunne darm kwijt ben. Hierdoor ben ik 24/7 aan de vloeibare sondevoeding gebonden om in leven te blijven.  Het is zeer ingewikkeld om mijn vochtbalans in stand te houden, daardoor hebben mijn nieren het ook grotendeels opgegeven en werken nog maar voor 30%. Gelukkig hoef ik niet te dyaliseren, maar moet ik mijn vochtbalans zeer nauwkeurig in de gaten houden. Ondanks dit monitoren heb ik een verhoogde bloeddruk en verder reumatische klachten in mijn handen. Ik neem hiervoor een grote hoeveelheid medicijnen in en functioneer hierdoor als een gezond mens. Gezien mijn chronische aandoeningen liggen nieuwe ontstekingen en een terugval altijd op de loer. Ik ben daarom zeer gemotiveerd om mijn lijf in een goede conditie te houden. Hierdoor voorkom ik complicaties of lange onnodige ziekenhuisopnames.

Krachttraining
Sinds 2 maanden sport ik nu 3 maal per week een uur onder begeleiding van Rutger. Mijn doel is om kracht op te bouwen in mijn armen en benen. Daarnaast wil ik het niveau van mij algehele conditie verhogen. Ik merk nu al verbetering. Om te herstellen van de inspanning, gebruik ik een voorgeschreven eiwit van mijn diëtiste. Ik sport dan ook in volledig overleg met mijn artsen. In de zaal doe ik eerst een warming up van 10 minuten op de ergometer (roeien) en daarna doe ik allerlei krachtoefeningen met gewichten om sterker te worden en balansoefeningen om mijn stabiliteit en coördinatie te verbeteren. Met Rutger zal ik in de toekomst zwaarder en gevarieerder gaan trainen om zo lang mogelijk sterk en gezond te blijven. 

Geen excuses
Starten met trainen op de sportschool betekent wat mij betreft: De drempel over stappen om zonder excuus 2 tot 3 keer per week te gaan. Het einddoel van training is onbelangrijk, maar de reis ernaartoe is mijn goal. Het is zo makkelijk om af te zeggen, maar het voelt zo goed als je klaar bent na het sporten. De energie, en de stapjes vooruit motiveren mij om het vol te houden. Mijn vrouw traint ook 2 tot 3 keer per week bij Nieuw Groenendaal en mijn dochter is een fanatieke roeier en hockeyer. Sport is in ons huis een essentieel onderdeel van ons bestaan en daardoor voor mij ook erg motiverend om te blijven gaan.