023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Koud douchen is hot! Om met de woorden van Wim Hof te spreken; kou is je warme vriend. Het is niet alleen beter voor het milieu, het brengt ook een tal van gezondheidsvoordelen met zich mee. Waarom? Lees je hieronder.

Kou stimuleert vetverbranding

Zodra je lichaam in aanraking komt met de koude druppels van de douchestraal, gooit het je verbranding omhoog. Zo komt er energie vrij om je lichaam warm te houden. Als je regelmatig in contact komt met de kou, reageert je lichaam bovendien op de omstandigheden door meer bruin vet aan te maken. Bruin vet is een orgaan dat wit vet eenvoudig kan omzetten in warmte. En dat witte vet is nu juist het vet dat we niet willen! Super handig dus in een strijd tegen kilo’s, zeker als je het combineert met gezonde voeding.

Kou boost het immuunsysteem

Terwijl je verbranding door de kou op een hoger pitje gezet wordt, wordt je immuunsysteem gestimuleerd. Onderzoek toont aan dat het lichaam als reactie op regelmatig contact met de kou meer witte bloedcellen gaat aanmaken en zo het immuunsysteem helpt verbeteren.

Kou verbetert doorbloeding

Zodra je lichaam in aanraking komt met een koude omgeving, gaat je hartslag automatisch omhoog. Zo kan je hart meer bloed naar je vitale organen (o.a. longen, hersenen en darmen) pompen in een poging deze warm te houden. Terwijl dit gebeurt, gaat de doorbloeding in de extremiteiten (armen, benen, handen, voeten) omlaag. Hiermee wordt de flexibiliteit van het vatenstelsel getraind en dus verbeterd. Verbeterde doorbloeding heeft een belangrijk voordeel. Hoe flexibeler het vatenstelsel en het reactievermogen van het lichaam, hoe minder moeite het hart hoeft te doen om alles te doorbloeden. Hierdoor kunnen de rusthartslag en de bloeddruk dalen.

Kou werkt als een natuurlijk antidepressivum

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit, het vermoeden bestaat dat de kou werkt als natuurlijk antidepressivum doordat je lijf adrenaline en endorfine aanmaakt zodra het in aanraking komt met de kou. Deze stoffen hebben allerlei leuke uitwerkingen op je systeem, waaronder dat je er een opgewekt gevoel van krijgt.

Kou geeft een energieboost

Een ander leuk effect van de adrenaline- en endorfine-aanmaak is dat je er een stoot energie van krijgt. Feitelijk bereidt het lichaam zich voor om met een potentieel bedreigende situatie – namelijk de koude – om te gaan en dat geeft je zo een lekker opgepept gevoel.

Kou verlaagt stress

Met het herhaaldelijk stimuleren van de adrenalinerespons door vaker een koude douche te nemen, train je ook je lichaam om steeds beter en sneller te reageren elke keer als je de douche in- en uitstapt. Het vermoeden bestaat dat je hiermee je lichaam traint beter met stress om te gaan, omdat adrenaline een van de hormonen is die verantwoordelijk is voor een stressreactie in je lijf. Zo gaat je stressrespons tijdelijk omhoog, maar leert je lichaam op de lange termijn juist beter met stress om te gaan.

Kou helpt bij sportprestaties

Misschien is het je weleens opgevallen dat steeds meer sporters na een atletische prestatie een koude douche nemen of zichzelf onderdompelen in een ijsbad. Waarom is dit zo? Heel simpel: spieren herstellen sneller wanneer ze in contact komen met directe kou. Dit heeft als direct voordeel dat er weer sneller getraind kan worden. Ook leuk: je zult veel minder spierpijn ervaren als je je lichaam na het sporten blootstelt aan een koude douche).

Kou laat huid en haar stralen

Het is een aloude beauty trick: spoel huid en haar na het douchen of badderen even af met koud water en je poriën en haarschubben sluiten zich. Dit resulteert in glanzend haar (ook zónder conditioner) en een gladde huid. Bovendien heeft warm water de neiging je huid uit te drogen. Nog een reden om de douche regelmatig een graadje kouder te zetten!