023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Het volgen van de wet is altijd een goed idee, maar ook als je resultaat wilt behalen met je training dan is het aan te raden trainingswetten toe te passen. Of je nu golft, tennist of aan gewichtheffen doet, iedereen heeft te maken met deze basisprincipes voor training.  De trainingswetten gelden voor iedereen, ongeacht je leeftijd, geslacht of het type beweging.

Wet 1 overload
Het is belangrijk dat je jouw lichaam een prikkel geeft die groot genoeg is om vooruitgang te boeken. Als je iets doet wat jouw lichaam gewend is, zal het niet sterker, beter of sneller worden. Wat een juiste overload is, hangt af van je niveau van getraindheid. Een beginnende sporter zal conditieverbetering hebben van een half uur wandelen. Dit is bij een marathonloper niet het geval. 

Wet 2 specificiteit
Dit is een belangrijk principe. Je wordt goed in wat je doet. Als jij een bepaald trainingsdoel wilt behalen, is het van belang dat je gericht traint. Als je 5km wilt hardlopen, zul je moeten gaan hardlopen. Met alleen conditieverbetering door bijvoorbeeld te fietsen, kom je er niet. Je moet je spieren gericht trainen. Als jij veel krachttraining doet en gezond eet, zie je er heel gespierd uit. Als je echter nooit cardiotraining doet (fietsen, lopen, roeien etc.), dan verbetert je uithoudingsvermogen niet. Bodybuilders zijn niet de beste hardlopers. 

Wet 3 verminderde meeropbrengst
Hoe getrainder je wordt, hoe minder snel je vooruitgang ziet. Als je net begint met sporten, kun je heel snel zwaarder, langer of harder trainen. Een topsporter moet echter keihard werken om 0,1 seconde sneller te zijn of 1kg zwaarder te kunnen liften. Het is dus normaal, dat je na een paar maanden/jaren trainen minder vooruitgang ziet dan in het begin.  

Wet 4 reversibiliteit
Kun je stoppen met trainen als je je doel hebt bereikt? Helaas. Als je stopt met sporten, minder hard gaat trainen of je gaat richten op andere oefeningen, dan verlies je de effecten van je eerdere training. Als een bodybuilder een aantal weken niet traint, verliest hij kracht. Als een sprinter een aantal weken niet traint, verliest hij snelheid. Je hoeft niet dagelijks te trainen om je niveau te behouden. Al met 1 tot 2 trainingen in de week, voorkom je achteruitgang. 

Wet 5 supercompensatie
Deze wet heeft te maken met timing. Wanneer moet je de volgende training doen? Tijdens training put je jouw lichaam en je spieren uit. Ze hebben tijd nodig om te herstellen. Na een training herstelt het lichaam niet alleen, het maakt zich ook klaar voor een nieuwe trainingsprikkel door zich sterker te maken dan het was. Dit noemen ze supercompensatie. Als je op het juiste moment start met een volgende training, dan ga je dus langzaam vooruit. Begin je te vroeg met trainen, dan is je lichaam nog niet volledig hersteld en ga je alleen maar achteruit. Een te laat geplande training zorgt ervoor dat je ongeveer op hetzelfde niveau blijft, je lichaam heeft dan namelijk de supercompensatie weer verloren en is terug op het beginniveau. Het ideale moment voor een volgende training, hangt af van de intensiteit van je vorige training.