023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Dat kan zomaar komen doordat slaap niet de enige rust is waar je lichaam behoefte aan heeft. Er zijn namelijk wel 7 types van rust, en slaap is daar slechts één van. Dr. Saundra Dalton-Smith is de bedenker van deze theorie. In haar werk kwam ze steeds dezelfde gebieden tegen waarin haar patiënten problemen hadden of tekortkwamen. Ze is dit gaan onderzoeken en kwam uiteindelijk bij 7 verschillende soorten rust.

Fysieke rust
Fysieke rust gaat over je lichaam helpen om te herstellen. Iedereen heeft dagelijks fysieke rust nodig, en te weinig kan zorgen voor stress, concentratieproblemen en cel afbraak. Wanneer je fysiek actief bent en bijvoorbeeld intensief sport, heb je deze vorm van rust meer nodig. Dat kan in passieve rust, zoals slaap of een ontspanningsoefening, of in actieve rust, zoals yoga, stretchen of massage. Intensieve bezigheden zoals sporten en thuis klussen kun je beter even uitstellen. 

Mentale rust
Mentale rust betekent je hoofd even pauze geven. Wanneer je merkt dat je gedachten moeilijk uit kan zetten, je moeilijk in slaap kan komen en stress ervaart doordat je je over alles zorgen maakt, dan kan het zijn dat je een tekort aan mentale rust hebt. Maar ook na stevig denkwerk of intensieve concentratie heeft je brein hersteltijd nodig. Meditatie is een goede vorm om mentaal uit te rusten. Maar ook een pauze nemen van het werk, een wandeling maken of intensief sporten kan helpen. Doorwerken of nog snel iets willen afmaken wil je vermijden. 

Zintuigelijke rust
Gemiddeld krijgen we per dag meer dan honderdduizend prikkels te verwerken. Dat is vijf keer meer dan een paar honderd jaar geleden. Sensorische prikkels zijn onder andere geluiden, beeldschermen, mensen die door elkaar heen praten of felle lichten.  Maar ook in de file staan en drukke menigten. De beste manier om sensorische rust te krijgen is door je schermen uit te zetten en de stilte op te zoeken.  De natuur in, een warm bad, meditatie en rustige muziek luisteren zijn allemaal manieren om sensorische rust krijgen.  

Creatieve rust
Creativiteit geeft ontspanning, inspiratie en energie. Maar ook creatieve energie kan opraken. Zeker wanneer je een creatief beroep hebt, veel moet brainstormen of innovatief moet werken, kan je behoefte hebben aan extra creatieve rust. Deze vorm van rust kan je op verschillende manieren opdoen. Bijvoorbeeld door de natuur in te gaan of een museum bezoeken. 

Emotionele rust
Bij emotionele rust gaat het om je gevoelswereld. Emotionele rust is nodig wanneer je veel emoties voelt, maar deze niet de ruimte geven die het nodig heeft. Bijvoorbeeld woede die onderdrukt wordt of verdriet dat niet verwerkt kan worden. Maar het is zo belangrijk om alle emoties er te laten zijn, ze ruimte te geven, ze te erkennen. Schrijf je gevoelens van je af of praat met anderen en zorg dat je emoties weer tot rust komen. 

Sociale rust
Wanneer er een tekort is aan emotionele rust is er vaak ook behoefte aan sociale rust. Sociale rust geeft ons even een pauze van de interacties met anderen. Hoe gezellig ook, grote menigten, continu bij anderen zijn, intensieve gesprekken of sterk aanwezige personen kunnen veel sociale energie van ons vragen. Sociale rust zegt het eigenlijk al: het is vooral even alleen zijn. Een warm bad, een wandeling alleen, een dag geen mensen om je heen. Maar ook wanneer er relaties zijn in ons leven die meer energie vragen dan ze geven groeit de noodzaak tot sociale rust.  

Spirituele rust
Spirituele rust is nodig wanneer je ergens onderweg jezelf bent kwijtgeraakt. Spirituele rust gaat om het verbinden met jezelf, jezelf herontdekken en voor jezelf zorgen. Even stil staan en jezelf de vragen stellen; ‘Leef ik nog volgens mijn waarden?’ en ‘Wat wil ik allemaal doen in de tijd die mij is gegeven?’ Meditatie of praten met een coach kunnen je hierbij helpen. Spirituele rust kan je zien als voeding voor de ziel.

Welke type rust heb je nodig?
Wil je weten welke soort rust jij nodig hebt om te herstellen en weer op te laden? Dit kan je doen door in kaart te brengen hoe je dag eruitzag en waar je energie naartoe ging. Heb je een mentale inspanning gedaan doordat je veel denkwerk moest doen? Heb je een flinke lading schermtijd gehad? Of werd je emotioneel leeggezogen door een bepaalde situatie? De zaken waar de meeste energie naar toe gaat, zijn vaak ook de gebieden waar je als eerste wilt opladen. Ga niet gelijk met alle zeven soorten aan de gang. Maar begin met datgene waar je snel de grootste winst kan behalen. 

Dr. Dalton heeft een handig quiz gemaakt om uit te vinden welke gebieden aandacht nodig hebben. Je vindt haar quiz hier.