Fitness

Gezond uiteten

Hoera, we mogen weer uiteten. Iets waar veel mensen naar uit hebben gekeken. Gaan gelijk alle remmen los of ga je bewust uiteten? Je voornemen om op je eten te letten hoeft niet gelijk in de prullenmand als je uitgaat. In een restaurant kan je namelijk ook gezonde keuzes maken. Met bijgaande tips blijf je op het gezonde pad. Geniet ervan!

Niet sparen
Je kijkt al weken uit naar dit etentje en hebt daarom expres de hele dag niks gegeten, zodat je er lekker van kunt genieten. Dat is niet verstandig. Ten eerste is het oog groter dan de maag, omdat je zo’n trek hebt. Je bent daardoor geneigd meer te bestellen. Ten tweede gaan die stukjes stokbrood die alvast op tafel staan gegarandeerd op. Dat is jammer, want als je vol zit geniet je minder van het hoofdgerecht. 

Doe je huiswerk
Weet wat je gaat eten is een belangrijke tip. Via internet kun je vaak de menu’s van restaurants bekijken. Dat komt goed uit. Dan kan je namelijk thuis rustig de gerechten bestuderen en beslissen wat gezond is en lekker. Van tevoren kiezen zal de kans op een gezonde maaltijd vergroten. 

Verborgen calorieën
Er zijn veel voedingsmiddelen zoals frisdranken, wit brood en junkfood, waar je niks aan hebt en waar je lijf weinig mee kan. Er zitten geen voedingsstoffen in maar wel veel verborgen calorieën. Probeer dit soort producten te vermijden en wees creatief. Vervang het ongezonde witte stokbroodje bijvoorbeeld voor volkorenbrood. Als je echt zin hebt om iets zoets te drinken, bestel dan een vers sapje in plaats van frisdrank. Of begin met een alcoholvrij drankje.

Durf te vragen
Vraag of je de dressing, saus of mayonaise bij je gerecht apart kunt krijgen. Op deze manier kun je zelf bepalen hoeveel je hiervan eet en bespaar je calorieën. De meeste restaurants hebben hier totaal geen probleem mee. Dit gebeurt regelmatig. Veel mensen vragen om deze vloeibare dikmakers apart bij hun gerecht te serveren.

Water
Het sleutelwoord om je trek naar het broodmandje in bedwang te houden is water. Natuurlijk drink je een paar glaasjes om je honger te stillen als je op je langverwachte bestelling aan het wachten bent. Maar bestel daarom ook water als je uit eten gaat. Water bevat geen suikers, zoals frisdranken. Ook alcohol is bij veel mensen een trigger om te veel te eten. Doordat alcohol je eetlust aanwakkert tikt het aantal calorieën dat je binnenkrijgt op snel aan.

Rustaagh
Wist je dat je hersenen pas na 20 minuten het signaal krijgen dat je maag vol zit? Daarom is het belangrijk dat je langzaam eet, zodat je voelt wanneer je genoeg hebt gehad. Ook tijdens het kauwen wordt er een signaal doorgegeven aan je hersenen, waardoor de rest van je verteringssysteem klaar wordt gestoomd om aan de slag te gaan. Een andere manier om bewuster en langzamer de maaltijd naar binnen te werken, is door je bestek neer te leggen. 

Groente first
Begin met het eten van het gezondste deel op je bord. Als je bijvoorbeeld eerst aan je groente s begint dan heb je in ieder geval de goede voedingsstoffen al binnen.  Als die frites er dan niet meer bij passen, is het geen ramp.

Hoeveel?
In de meeste restaurants krijg je een groter bord met meer eten voorgeschoteld dan je thuis voor jezelf zou opscheppen. Dat is natuurlijk niet erg, maar probeer te voorkomen dat je gaat overeten. Bepaal van tevoren hoeveel je normaal van het gerecht zou eten en schuif de rest eventueel opzij.

Broodnodig?
Eet jezelf niet vol met brood. Heel verleidelijk zo’n mandje stokbrood met kruidenboter vooraf. Je hebt immers trek. Maar dit is zonde. Je stopt jezelf namelijk vol met veel calorieën en hebt zo minder plek voor het goede, echt lekkere eten. Vraag of ze het broodmandje weghalen en bestel liever wat olijfjes vooraf.

Biertje? Wijntje?
Of niet? Een wijntje bij het eten is lekker en moet ook kunnen.  Een lekker speciaal biertje is ook heerlijk. Maar bier en wijn zijn wel caloriebommetjes, dus beperk het aantal. Een fles de man is echt niet nodig. Wissel je wijntje af met water of spa rood. De dag erna ben je fitter. Een mooie win- win situatie. Mocht je je wel te buiten gaan, dan is het inplannen van een balans dag na je etentje een goede tip om de te veel genuttigde calorieën iets te compenseren.

admin

Recent Posts

Wat is gezond avondeten?

Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…

3 weken ago

Nieuw lesrooster november

Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…

3 weken ago

In balans met BodyBalance

Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…

3 weken ago

Nieuw! Medisch pilates

Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…

3 weken ago

Heb je last van duizeligheid?

Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…

3 weken ago

NG Persoonlijk: Manja Cillekens

In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…

3 weken ago