Als je naar buiten kijkt is de zomer toch echt voorbij. Herfst met regen, wind en natte wegen is niet ideaal om te fietsen. In de winterperiode (van oktober tot april) trekken veel fietsers naar binnen. Een ideale periode om in vorm te blijven, voor te bereiden op het volgende seizoen of nog sterker te worden. Spinning in combinatie met gerichte krachttraining is een ideale manier om te overwinteren voor fietsers.
Spinning is niet alleen bedoeld voor wielrenners, maar ook voor alle anderen die gestructureerd aan zichzelf willen werken. Starters kunnen net zo goed meedoen met de les als ieder ander. Een les vol fietsplezier waarbij je fietst op je eigen niveau. Wie er eenmaal mee begint, is vaak niet meer te stoppen.
Hart
Met het indoor fietsen werk je aan je hart en bloedvaten. Daarnaast vergroot je de longinhoud, waardoor je zuurstofinname groter zal worden. Spinning is een vorm van cardiotraining wat veel gezondheidsvoordelen oplevert waardoor je ook de kans vermindert op hart- en vaatziekten.
Calorieën
Voor veel mensen is de reden om te spinnen vaak hetzelfde, namelijk calorieën verbranden. Het verbranden van calorieën staat vaak gelijk aan afvallen. Tijdens een les spinning verbranden de meeste deelnemers tussen de 400 en 700 calorieën per les.
Uithoudingsvermogen
Spinning is een goede manier om snel conditie op te bouwen. Doordat je de sport op je eigen tempo kunt doen, kun je de voortgang en je persoonlijke progressie eenvoudig meten. Daar waar je met wielrennen in een groepje vaak met z’n allen één tempo probeert vast te houden, is het bij spinning niet erg wanneer jij iets minder hard trapt dan je buurman. Je zit zelf aan de knop.
Gewrichten
In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, is spinning een stuk beter voor je knieën en voeten. Je gewrichten worden minder belast, terwijl je dezelfde inspanning kunt leveren. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor het gebruiken van een reguliere hometrainer of andere vorm van fietsen.
Gespierde benen
Naast dat je je conditie verbetert, versterk je ook de spieren in je bovenbenen, billen, buik en rug. De houding die je aanneemt op de fiets zorgt ervoor dat al deze spieren worden gebruikt. Zeker ook met de staande oefeningen waarbij veel wordt gevraagd van je balans en stabiliteit.
Sportvrienden
Spinning doe je in een zaal met meerdere deelnemers. Het zal zelden voorkomen dat je alleen in de les zit. Doordat je inspanning combineert met plezier en dit deelt met je mede fietsers, ontstaat er al snel een band. Samen sporten motiveert!
Krachttraining
Omdat je waarschijnlijk wat minder fietst zijn de komende maanden een ideale periode om wat extra tijd te steken in het ontwikkelen van een krachtig lichaam en een stabiele romp. Je kunt gericht je benen sterker en sneller maken. Werken aan je rompstabiliteit is ook belangrijk om beter te kunnen fietsen. En je kunt wat aandacht geven aan de spieren van je bovenlichaam die tijdens het fietsen toch wat minder aanbod komen. Onze fitnesstrainers kunnen je advies geven en een sport specifieke training voor je maken. Maak snel die afspraak!
Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…
Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…
Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…
Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…
Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…
In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…