Mensen met chronische stress hebben meer kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Wetenschappers denken dat de grote boosdoener het stresshormoon cortisol is. Waarschijnlijk speelt een hoge cortisolspiegel een rol bij het metabool syndroom.
Stress-reacties zijn een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het lichaam ziet een gevaar en bereidt zich voor om te vechten, te vluchten of te “bevriezen”. De stress-reactie wordt gestuurd door 3 verschillende hormonen; adrenaline, noradrenaline en cortisol. Adrenaline zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en dat je bloed dikker wordt; alle spieren en organen moeten van energie voorzien worden om te vechten en bij een eventuele verwonding is dikker bloed (minder water) veiliger.
Noradrenaline versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk, ook weer om het lichaam klaar te maken om fysiek in actie te komen (vechten of vluchten). Cortisol reageert op adrenaline, het verhoogt de bloedsuikerspiegel. Cortisol zet een aantal lichaamsfuncties die niet belangrijk zijn tijdens vechten of vluchten op een laag pitje. Alle focus is op de stress-situatie, de spijsvertering wordt stilgelegd en je ontwikkeld trek en wordt scherper.
De combinatie van langdurige stress leidt tot een verminderde spijsvertering en meer trek, dus meer eten. De bloedsuikerspiegel wordt langdurig verhoogd waardoor de gevoeligheid voor insuline afneemt en meer glucose wordt opgeslagen als vet. Je eet meer, je verbrandt minder en de extra brandstof wordt opgeslagen als vet. Op deze manier veroorzaakt stress extra lichaamsvet dat zich vooral op buikhoogte afzet, het zogenaamde visceraal vet.
Wat kun je doen?
De eerste stap is om te onderzoeken, eventueel onder begeleiding van een professional wat de oorzaak is van jouw stress. Welke zaken in je dagelijkse leven verstoren de hormoonbalans. Wat zijn de oorzaken achter deze dagelijkse triggers? Werk kan een stress-factor zijn, maar waarom veroorzaakt werk jouw stress? Of is het onzekerheid, een trauma of iets anders. Het is de moeite waard om met behulp van een leefstijl coach inzicht te krijgen wat bij de jou de oorzaak is.
De volgende stap is lastiger. Als je weet wat de oorzaak is kun je die hopelijk uit je leven verwijderen, maar dat lukt vaak niet. Een andere baan, een andere partner? Niet gemakkelijk, maar soms de enige uitweg. Het leren omgaan met stress kan door het herkennen van jouw triggers kan door ontspanning. Meditatie werkt!
Ontspanning door inspanning
Meer bewegen is bij overgewicht door stress vaak een effectieve manier. Sporten en bewegen zorgen voor een betere energiebalans, een betere reactie op insuline, een verbeterde hormoonbalans en een betere mindset. Door middel van lichaamsbeweging verhoog je de weerstand tegen stress. Waar mogelijk probeer je de oorzaak van de stress te identificeren en te verminderen. Het overgewicht zelf is vaak ook een stress-factor die je zelfbeeld en je gedrag kan beïnvloeden. Start met een gezonde leefstijl. Mindfullness beoefenen en een goede slaap hygiëne kunnen ook bijdragen aan het omgaan en verminderen van stress. Heb je veel stress en overgewicht dan start afslanken bij het inzicht krijgen en omgaan met je stress i.p.v. het aanpassen van je voedingspatroon.
Hulp nodig? Neem dan contact op met de leefstijlcoaches Rutger en Femke van Nieuw Groenendaal. femke.versluis@nieuwgroenendaal.nl of rutger.kol@nieuwgroenendaal.nl
Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…
Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…
Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…
Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…
Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…
In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…