Fysiotherapie

Hoe helpt fysiotherapie bij een hernia?

Jaarlijks hebben 75.000 Nederlanders last van een rughernia. Gelukkig gaan de klachten bij het merendeel van deze mensen na 6 weken vanzelf weer weg. Veel onderzoeken tonen aan dat voldoende bewegen de beste manier is om een hernia zo snel mogelijk te genezen. Maar wat als je bij de groep hoort waarbij de hernia niet vanzelf weggaat?

Beweeg verantwoord
Het moeilijke van een hernia is dat bewegen pijn doet, maar wel een goede oplossing is. Voldoende en verantwoord bewegen, is het advies van fysiotherapeuten. Naast de juiste oefeningen zijn wandelen en zwemmen goede manieren van bewegen. Natuurlijk moet overbelasting worden voorkomen. Bij een hernia kan traplopen zorgen voor pijn en overbelasting. Speciaal voor mensen die hun knie(ën) niet kunnen buigen, bestaan er staande trapliften. Staand, maar steunend op een stoel, gaat de trapliftgebruiker naar boven. Dat is wel zo prettig als zitten niet meer gaat door de pijn.

Naar de fysiotherapeut
In het beginstadium van de hernia (de eerste 6 weken) kan een fysiotherapeut helpen met bewegen op een zo pijnloos mogelijke manier. Een behandeling is dan nog niet mogelijk, de hernia moet vanzelf wegtrekken. Wanneer de hernia operatief wordt verwijderd, is fysiotherapie na afloop nodig voor een voorspoedig herstel. De fysiotherapeut helpt met het langzaam opbouwen van oefeningen en bewegingen, zodat de wervelkolom weer op krachten komt. De therapeut oefent het opstaan uit bed en het in bed gaan liggen, douchen, traplopen en gaat zitten. In sommige gevallen is de fysiotherapie voor een langere tijd nodig. In een halfjaar tijd wordt dan de kracht in de wervelkolom weer volledig opgebouwd. Daarna kunnen sport en zwaar werk weer volledig worden opgepakt. 

Hernia oefeningen
Er zijn een aantal oefeningen die de pijn bij een hernia, ook in de eerste weken, verminderen. Deze oefeningen zijn bedoeld om de rug te ontspannen en soepel te maken. Eén van de oefeningen voor de rug om thuis te doen

• Ga op de grond (of op een oefenmatje) op de rug liggen.
• Trek de knieën op, houd de voeten op de grond en tegen elkaar aan.
• Strek de armen naast de romp en houd deze op de vloer.
• Houd de knieën tegen elkaar aan, laat hen samen naar links zakken en breng ze terug naar het midden. Herhaal dit 5 keer.
 • Laat de knieën nu samen naar rechts vallen en breng ze terug naar het midden. Herhaal dit ook 5 keer.
 • Blijf even liggen voordat u rustig omhoogkomt.

Het is belangrijk dat de oefeningen niet voor overbelasting zorgen. Dit kan het herstel negatief beïnvloeden. Overleg daarom altijd met je fysiotherapeut. Heb je klachten? Blijf er dan niet mee rondlopen maar maak een afspraak op 023 7600600.

Bron: www.hierhebikpijn.nl

admin

Recent Posts

Wat is gezond avondeten?

Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…

4 weken ago

Nieuw lesrooster november

Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…

4 weken ago

In balans met BodyBalance

Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…

4 weken ago

Nieuw! Medisch pilates

Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…

4 weken ago

Heb je last van duizeligheid?

Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…

4 weken ago

NG Persoonlijk: Manja Cillekens

In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…

4 weken ago