Je bent van plan je leefstijl aan te passen om gezonder, fitter en energieker te worden. Je wilt graag de risico’s op welvaartsziektes verkleinen. Een gezonde leefstijl helpt je om deze doelen te verwezenlijken. Maar hoe komt het toch dat het vaak niet lukt? Je begint enthousiast met je nieuwe voornemens, maar helaas niet voor lang. Lees hier het geheim van kleine stappen zetten om je te helpen gezonde gewoontes aan te leren en te integreren in jouw leven.
Waarom is het lastig is om je gewoontes te veranderen?
Je hersenen zijn geprogrammeerd om zich tegen verandering te verzetten. Je amygdala (je gevoelscentrum) in je middenhersenen zorgt voor deze angst. Want dat is wat het is. Het voelt misschien niet als angst. Maar je rationele gedachten en gezonde voornemens lopen uit tot heel andere situaties. Je gevoelscentrum gaat uit angst saboteren en je ervaart dan van die saboterende stemmetjes. Hoe belangrijker je de uitkomst van je gewenste verandering vindt, hoe groter de angst wordt. Denk bijvoorbeeld aan examenvrees. Een manier om met kleine stappen te veranderen is het volgen van de ‘Kunst van Kaizen. Dit is een Japanse methode om in kleine stappen te veranderen. Een reis van 1000 kilometer begint ook met de eerste stap. (Lau – tse)
Wat is kaizen?
Dit is een alternatief voor de rigoureuze aanpak. Kleine stappen maken voor blijvende verandering. Je wilt het angst mechanisme in je hersenen ontlopen. Je wilt geen saboterende stemmetjes meer in je hoofd. Kleine, makkelijk te bereiken doelen zorgen er namelijk voor dat je dit mechanisme overslaat. Je maakt je amygdala niet wakker. Je hersenen beginnen zelfs nieuwe zenuwpaden aan te leggen en je nieuwe gewoontes te integreren.
Hoe werkt het?
Je hersenen zijn dus geprogrammeerd om zich tegen verandering te verzetten. Dit verzet kun je omzeilen door met kleine, gemakkelijke stappen je zenuwstelsel als het ware ‘opnieuw te bedraden’. Je creëert nieuwe verbindingen tussen neuronen zodat je hersenen enthousiast het proces van verandering overnemen en je snel je doel bereikt. Wanneer je iedere dag een heel kleine verandering aanbrengt in je leefstijl, vinden er uiteindelijk grote veranderingen plaats. Niet morgen, niet de dag daarna, maar uiteindelijk is er grote groei. Kijk niet naar grote, snelle verbetering. Zoek per dag naar kleine verbetering. Dat is de enige manier waarop het lukt en als het lukt is het blijvend! Kaizen stappen zijn klein, maar leiden verrassend genoeg tot snelle resultaten. Want één kleine stap is vaak niet genoeg, maar leid vaak wel op een prettige manier naar een 2e of 3e, etc.
Hoe pak je het aan?
Vraag jezelf het volgende af: Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om mijn leefstijl of gezondheid te verbeteren? Maak de stap echt klein en haalbaar. Denk aan bijvoorbeeld:
• Ik ga iedere dag één glas water extra drinken
• Ik eet één keer per week een echt gezond ontbijt
• Ik ga iedere dag één keer opdrukken als ik ‘s-ochtends opsta
• Ik doe elke dag een paar suikerkorrels minder suiker in mijn koffie
• Ik drink iedere dag een slok minder van mijn koffie
• Ik eet iedere dag één worteltje
• Ik maak iedere week één pan verse soep
• etc.
Als je jouw eerste kleine stappen naar verandering hebt gezet en je ervaart weerstand of verzet. Of die saboterende stemmetjes keren terug. Geef dan niet op. Maak de stappen gewoon nóg iets kleiner. En is het echt heel erg met je gesteld? Is iets dóen zelfs te veel voor je dan start je met verbeelden. Verbeelden dat je het doet, dat is al een eerste stap naar een gezonde leefstijl.
‘Kleine veranderingen consequent toegepast geven groot resultaat op lange termijn ‘
Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…
Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…
Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…
Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…
Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…
In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…