Kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten soepel bewegen. De dikte van het kraakbeen is voor een groot deel erfelijk bepaald. Maar ook onze leefstijl speelt een rol in het gezond houden hiervan.
Kraakbeen is stevig, maar toch buigzaam. Het vermogen van kraakbeen om van schade te herstellen is beperkt. Dit komt doordat kraakbeen geen bloedvaten bevat. Het is dus extra belangrijk om schade te voorkomen. Regelmatige belasting van de gewrichten is hiervoor nodig. Kraakbeen heeft juist druk nodig om gezond te blijven. Gewoon bewegen als wandelen, fietsen en zwemmen is dan niet voldoende. Daarom is hier ook krachttraining nodig.
Veel mensen denken dat belasting slecht is voor het kraakbeen. Het tegendeel is waar. Niet belasten is veel slechter. Dat klinkt tegenstrijdig, maar kraakbeen ‘slijt’ juist het hardst wanneer je het niet gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer iemand noodgedwongen op bed ligt vanwege ziekte of in het gips zit door een botbreuk.
Dikke spieren en gezond kraakbeen
Er bestaat een relatie tussen de dikte van de beenspieren en de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen. Spierkracht helpt dus bij het behoud van gezond kraakbeen. Zwakke beenspieren zijn juist een risicofactor voor het krijgen van artrose en dat is verslechtering van het gewrichtskraakbeen. En bestaat er toch al kraakbeenschade? Dan hebben mensen met sterke spieren minder problemen met bewegen en minder pijn. Krachttraining zou dus een vast onderdeel moeten zijn om artrose te voorkomen en te behandelen.
Is het kraakbeen van gewrichten er erg slecht aan toe, dan is krachttraining misschien niet meer de beste keus. ‘Om de blessure heen trainen’ is dan het advies. Je doet dan oefeningen die nog wel gaan, zonder de blessure van het gewricht te verergeren. Zo blijf je toch in beweging zonder het gewricht te overbelasten. In de andere gevallen is krachttraining een veilige manier om pijn te verminderen of voorkomen en functie te behouden. Helpt niets meer dan kan een gewrichtsprothese (kunstgewricht) uitkomst bieden.
Bron: www.hierhebikpijn.nl
Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…
Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…
Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…
Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…
Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…
In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…