Fitness

Trainingsprincipes?

Iedereen die gaat trainen wil graag resultaat behalen. Of het nu gaat om afslanken, conditie verbeteren of sterker worden.  Maar welke trainingsprincipes liggen er nu aan de basis van je succes? In dit artikel geven wij uitleg over deze principes zodat je je training zo kunt plannen dat je geleidelijk je prestaties kunt verbeteren.

Specifiek
Zorg ervoor dat je training specifiek is gericht op wat je hoopt te bereiken. Je wordt namelijk goed in wat je doet.  Eenvoudig gezegd, besteed niet te veel tijd aan krachttraining als je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren. Hoe specifieker je traint, hoe beter het resultaat.

Progressie
Je lichaam past zich aan bij toenemende trainingsbelasting en dit zal resulteren in een betere conditie en betere prestaties. Het meten van je vooruitgang is hierbij van groot belang.  Want meten is weten. Op basis van je testuitslagen kun je je programma weer bijstellen om de volgende stappen te maken. Maak je test afspraak bij je trainer.

Overload
Je lichaam zodanig trainen dat het je moeite kost is het trainingsprincipe van de ‘overload’. Als je altijd met dezelfde intensiteit en snelheid traint zul je niet de vooruitgang bereiken waar je op hoopt.  Je moet je spieren, hart en longen continue uitdagen om je conditie te verbeteren. Blijf dus niet te lang op 1 trainingsschema zitten maar vraag je trainer om aanpassing.

Reversie
Alles is omkeerbaar. Als je niet of minder traint zul je merken dat je conditie minder wordt en daarmee ook je algehele prestatie. Als je bijvoorbeeld door ziekte langere tijd niet kunt trainen zul je zeker minder goed presteren als je weer begint. Vraag je trainer om een goed opbouwschema.

Variatie
Je lichaam reageert goed op verschillende trainingsprikkels. Houd je training interessant voor je lijf en geest door veel te variëren. Als je je begint te vervelen heb je minder zin om te trainen, hierdoor zal je motivatie automatisch ook minder worden. Dit kan weer leiden tot minder hard trainen en de kans dat je een training gaat overslaan.  Vraag je trainer regelmatig om nieuwe oefenstof. Voor de planning van je trainingsprogramma kun je de FITT factoren gebruiken om aan de trainingsprincipes te voldoen.

  • Frequentie: Hoe vaak train je per week?
  • Intensiteit: Hoe intensief train je per oefening en training?
  • Tijd: Hoe lang train je?
  • Type: Welke trainingsmethoden gebruik je?
admin

Recent Posts

Wat is gezond avondeten?

Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…

3 weken ago

Nieuw lesrooster november

Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…

3 weken ago

In balans met BodyBalance

Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…

3 weken ago

Nieuw! Medisch pilates

Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…

3 weken ago

Heb je last van duizeligheid?

Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…

3 weken ago

NG Persoonlijk: Manja Cillekens

In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…

3 weken ago