Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in je gewricht minder van kwaliteit wordt. Je gewricht raakt soms ontstoken en het bot bij het gewricht verandert. Artrose komt voor in bijvoorbeeld je knie, heup, hand, voet of rug. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks last van artrose in een of meer van deze gewrichten. Artrose is een chronische ziekte en de oorzaak is niet precies bekend. Wel weten we dat het vaker voorkomt op latere leeftijd, bij vrouwen, mensen met overgewicht en bij eerdere gewrichtsbeschadigingen, zoals een ongeluk of blessure.
De klachten bij artrose
Je kunt bij artrose last hebben van de volgende symptomen:
Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?
Je komt bij de fysiotherapeut als:
In het eerste gesprek bespreek je met de therapeut je klachten en welke hulp je nodig hebt. In het lichamelijk onderzoek bekijkt de therapeut welke activiteiten (bijvoorbeeld wandelen, traplopen, of opstaan uit een stoel) je moeite kosten. De therapeut onderzoekt hoe soepel je gewricht met artrose beweegt, en test je spierkracht, balans en uithoudingsvermogen. Na het onderzoek bespreek je samen met de therapeut wat je wilt bereiken en welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Jullie maken dan een plan om jouw doelen te halen. De therapeut helpt je om op een veilige manier te (blijven) bewegen, een operatie uit te stellen of te voorkomen en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.
De behandeling bij de fysiotherapeut
Je doet oefeningen die passen bij jouw situatie en jouw doelen voor de therapie. Je oefent dagelijkse activiteiten die jij graag wil verbeteren, zoals wandelen, traplopen, werken of sporten. Ook kan je oefeningen doen om stijfheid in je gewrichten tegen te gaan en je spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen te behouden of te verbeteren. Je bevordert je herstel als je ook thuis oefent en na de therapie blijft bewegen. Zo behaal je het beste resultaat en houd je dit langer vast. Soms gebruikt de therapeut (digitale) hulpmiddelen, zoals oefenprogramma’s, video’s en informatiefolders om je hierbij te helpen.
Behandelingen zoals passief mobiliseren, tapen en shockwave helpen onvoldoende bij artrose en raden we hierom af. Hoe vaak en hoe lang fysio-/oefentherapie nodig is, verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van je (pijn)klachten, je leefstijl, of je zelf kunt oefenen, of je ook andere klachten hebt en wat je persoonlijke doelen zijn. Het is belangrijk om hier samen met jouw therapeut goede afspraken over te maken. Als het nodig is werkt de therapeut samen met ander zorgverleners zoals de huisarts, diëtist, ergotherapeut, reumatoloog en bedrijfsarts.
Bron: defysiotherapeut.com
Efficiëntie Met de Biostrength benut je optimaal elke minuut in bij Nieuw Groenendaal. Doordat de…
Belofte De eerste stap heet 'het goede voornemen'. Maar een 'voornemen' is niet genoeg. Verander…
Het blijft helaas een terugkerend verhaal, maar ook in 2024 hebben wij de nodige tariefsverhogingen…
Met heel veel trots en plezier kunnen wij mededelen dat de fitnesszaal van Nieuw Groenendaal…
De tijd van pepernoten eten, taaitaaipoppen verslinden, chocoladeletters verorberen, Kerstkransjes knagen en Champagne poppen is…
Hoi, ik ben Cassandra Koopman, ik ben 19 jaar oud. Momenteel zit ik in het…