Kraakbeen is een glad laagje weefsel dat zich op de uiteinden van botten in gewrichten bevindt. Dankzij kraakbeen kunnen de botuiteinden in een gewricht goed over elkaar heen glijden als we bewegen.
Kraakbeen is ontzettend glad. Je zou het kunnen vergelijken met een heel glad laagje ijs, maar dan nóg gladder. Kraakbeen zorgt er niet alleen voor dat de botten goed over elkaar heen bewegen. Het werkt ook als schokdemper. Zo vangt het de klappen in een gewricht op.
Als kraakbeen beschadigd raakt, dan spreken we van artrose. Dit kan in principe in elk gewricht gebeuren, bijvoorbeeld bij knie artrose, heup artrose en schouder artrose. Het nadeel van kraakbeen is dat het niet meer terug groeit als het weefsel eenmaal beschadigd is. Daarom worden operaties voor een kunstgewricht zeer regelmatig uitgevoerd. Met name knie en heup protheses worden veel gezien in de fysiotherapie.
Bron: www.hierhebikpijn.nl
Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch of avondeten. In…
Wij hebben vanaf maandag 4 november een nieuw lesrooster. Wij kunnen weer een afwisselend programma…
Bij BodyBalance™ kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is…
Op woensdagen bieden wij vanaf 1 november een medische pilates les aan. Deze aangepaste pilates…
Duizeligheidsklachten kun je op verschillende manieren ervaren. Een licht gevoel in het hoofd, draaiduizeligheid, wankel…
In deze persoonlijke rubriek stelt een collega zich aan je voor. Niet alleen op het…