Fitness

Het belang van krachttraining voor golfers

Het belang van krachttraining voor golfers
Tiger Woods was één van de eerste speler die veel aandacht besteedde aan krachttraining. Op de tour nam hij zelfs zijn eigen fitnesstrailer mee. Als je de bal verder wilt slaan en pijnvrij wilt spelen dan is het volgen van een golfkrachttrainingsprogramma een must. Golfers van iedere niveau willen hun afstand verbeteren met 30 tot 50 meter. En elke golfer wil 18 holes kunnen lopen zonder allerlei pijntjes. Met het juiste conditieprogramma zou iedereen zijn spel kunnen verbeteren.

Maar weinig golfers vinden het belangrijk om zichzelf fysiek te trainen. En als ze het wel overwegen, is het vaak een mooie intentie om nooit naar te handelen. Misschien bestaat de oude mythe nog steeds dat alle vormen van krachttraining resulteren in omvangrijke, strakke spieren met een beperkt bewegingsbereik. Dit is dus niet waar want krachttraining is namelijk wat anders dan bodybuilding.

Golf wordt gespeeld door een breed scala aan mensen. Van 8 jaar tot 80 jaar, overgewicht, dun, lang, kort, fit en niet fit. Ze spelen allemaal op een gelijk speelveld. Als je nieuw bent in het spel, geeft het volgen van een golfkrachttrainingsprogramma je een solide en goed uitgebalanceerde basis waarop je de fundamenten van een goede swing kunt bouwen. Als je een doorgewinterde golfer bent met een lage handicap dan kan krachttraining je zeker een aanzienlijk concurrentievoordeel geven en je handicap nog verder verlagen. En voor de meer oudere spelers is het nooit te laat om de fysieke onevenwichtigheden te herstellen. Sterker nog, onderzoeken wijzen uit dat tot op hoge leeftijd krachttraining veel voordelen heeft.

Krachttraining verbetert je slagkracht
Van de back swing naar de eindpositie duurt een golf swing tussen de 1 en 2 seconden. In die tijd genereert het lichaam van een golfer een aantal uitzonderlijke krachten – potentiële energie die moet worden opgeslagen en vervolgens zo efficiënt mogelijk moet worden vrijgegeven – en dan moet je daadwerkelijk contact maken met de bal. De sleutel tot het verlengen van je slagen is het verhogen van de kracht die je kunt genereren en vertalen naar de snelheid van je club. Een gericht krachtprogramma kan je hierbij helpen.

Krachttraining vermindert het risico op blessures
Als vuistregel geldt dat de meeste blessures die optreden bij golf komen door overbelasting. Zelfs de mooi weer spelers herhalen hetzelfde bewegingspatroon duizenden keren per jaar op de baan, op de driving range en natuurlijk in de achtertuin. En elke explosieve beweging die keer op keer wordt herhaald, zal sommige spieren trainen en conditioneren, terwijl andere worden verwaarloosd.

De golfswing wordt elke keer in dezelfde richting uitgevoerd. Ongelijke krachten worden aan de ene kant van het lichaam geplaatst in vergelijking met de andere. Dat is de reden waarom profs tijd besteden aan het slingeren in de tegenovergestelde richting. Spieren in de onderrug kunnen te sterk worden in vergelijking met bijvoorbeeld de buikspieren. Grotere spiergroepen kunnen zich ontwikkelen ten koste van kleinere, stabiliserende spieren, waardoor ze onevenredig veel worden belast.

GolfFit
Op dinsdag en donderdag om 11.30 uur geeft Rutger Kol, inspanningsspecialist, GolfFit. Een speciale les voor golfers waarbij er gericht wordt gewerkt aan mobiliteit, coördinatie en kracht. Je kunt je plek reserveren via Sportivity.

admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

2 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

2 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

2 weken ago

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun…

2 weken ago

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel…

2 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

2 weken ago