Fysiotherapie

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel van je hersenen tijdelijk geen voeding heeft gehad. Dit kan komen door een bloeding, of door een verstopt bloedvat in de hersenen. De meeste mensen met een beroerte worden onderzocht in het ziekenhuis. Als het nodig is krijg je medicijnen.

Klachten na een beroerte
De klachten na een beroerte verschillen van persoon tot persoon. Je kunt last hebben van een verlamming van je arm of been, of van een scheve mond. Je kunt moeite hebben met praten of met het begrijpen van woorden. Maar ook andere klachten zoals moeite hebben met zien, snel moe of overprikkeld zijn, problemen met denken of onthouden en veranderd gedrag komen vaak voor. Gelukkig zijn er ook mensen die geen klachten overhouden aan een beroerte. Een beroerte komt vaker voor bij oudere mensen. Heb je eerder een beroerte gehad? Of heb je een hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten? Dan heb je meer kans om een beroerte te krijgen. Een gezonde leefstijl, niet roken, voldoende bewegen en gezond eten verkleinen de kans om een beroerte te krijgen.

Fysiotherapie
Je komt bij de fysiotherapeut als je dagelijkse activiteiten of bewegen niet meer vanzelf gaan. Ben je gevallen of ben je bang om te vallen, dan helpen de fysiotherapeut en oefentherapeut je om op een veilige manier weer te gaan bewegen. Samen met de therapeut oefen je bijvoorbeeld om weer (beter) te kunnen lopen. Zo mogelijk elke dag. Als het nodig is eerst met een looprek of rollator. En later steeds meer zelfstandig, om sneller of verder te kunnen lopen. Ook als je moeite hebt met het gebruiken van je handen of als je weer wilt leren fietsen, kunnen de fysiotherapeut of oefentherapeut je helpen. Door te oefenen verbeteren je evenwicht en je fitheid. Zo word je minder snel moe. Hoe meer je oefent, hoe meer je kunt bereiken.

Behandeling van een beroerte
Al in het ziekenhuis begin je met therapie. En ook thuis, in het revalidatiecentrum of in het verpleeghuis kunnen de fysiotherapeut of oefentherapeut, de ergotherapeut en de logopedist je helpen bij je herstel. Samen met de artsen, en bijvoorbeeld de (neuro)psycholoog, de maatschappelijk werker, de (wijk)verpleegkundige en de sportinstructeur of bewegingsagoog helpen ze je om je leven weer op te pakken na een beroerte.

De fysiotherapeut of oefentherapeut, de ergotherapeut en de logopedist doen eerst een onderzoek. Hierna bespreek je welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. De therapeut wil weten wat je doelen zijn voor de therapie. De behandeling, adviezen en begeleiding worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je krijgt advies en voorlichting over een gezonde leefstijl en hoe om te gaan met de gevolgen van je beroerte. Je oefent activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Je herstelt beter als je ook thuis oefent en na de therapie actief blijft. Zo behaal je het beste resultaat en houd je dit langer vast. Het meeste herstel vindt plaats in de eerste 3 maanden na de beroerte. Hoe vaak en hoelang de therapie duurt, verschilt van persoon tot persoon. Het is belangrijk om hier samen met jouw therapeut goede afspraken over te maken.

Bron: defysiotherapeut.com

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

3 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

3 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

3 weken ago

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun…

3 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

3 weken ago

Steun Bianca!

Bianca van de Brink heeft MS en wordt al heel lang begeleid door onze fysiotherapeuten.…

3 weken ago