Fitness

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun samenstelling een bepaalde score. De score loopt van A (donkergroen) tot en met E (donkeroranje). Als je voor het schap staat kun je bijvoorbeeld zien welke pizza’s of koekjes volgens Nutri-Score een betere samenstelling hebben. Je kiest dus eigenlijk het minst slechte met de Nutri-Score. Het advies is om het logo vooral te gebruiken voor producten buiten de Schijf van Vijf. 

Met Nutri-Score kun je dezelfde soort producten met elkaar vergelijken. Zo kun je kiezen voor een product met een betere samenstelling. Een groene A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het in vergelijking met dezelfde soort producten een betere samenstelling heeft.

De Schijf van Vijf laat zien welke producten een gezonde keuze zijn. Kijk daarom eerst of het product in de Schijf van Vijf staat.

Huismerken
Fabrikanten kunnen er sinds 1 januari voor kiezen om Nutri-Score te gebruiken. In dat geval moeten zij op alle producten van hun merk een Nutri-Score zetten. Bijna alle supermarkten zijn inmiddels gestart met het gebruik van Nutri-Score op hun huismerken. Denk aan Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus/Coop, Boon Food Group, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Nettorama/Boni, Poiesz, Spar en Vomar.

Goede uitleg over hoe je Nutri-Score gebruikt bij het boodschappen doen, is belangrijk. Daarom is het ministerie van VWS de publiekscampagne “Kijk, vergelijk & kies” gestart. De campagne is onder andere te zien op tv, online, in kranten en magazines. Ook is er een speciale consumentenwebsite: www.nutriscore.nl. Hierop staan uitleg en video’s hoe mensen de Nutri-Score kunnen gebruiken bij het maken van gezondere keuzes. Ook worden veel gestelde vragen beantwoord.

Geen wondermiddel
De Nutri-Score is geen wondermiddel. Maar het is wel een handig hulpmiddel om tijdens het boodschappen doen snel te kunnen checken welk product een betere samenstelling heeft. Vooral bij producten buiten de gezonde Schijf van Vijf heb je er echt iets aan. Bijna niemand leest wat de ingrediënten zijn van bijvoorbeeld alle pizza’s of ontbijtgranen of kant-en-klaar maaltijden. Het is voor iedereen handig dat je nu bij heel veel van dat soort boodschappen in één keer kunt zien welke een betere samenstelling hebben. 

admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

3 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

3 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

3 weken ago

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel…

3 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

3 weken ago

Steun Bianca!

Bianca van de Brink heeft MS en wordt al heel lang begeleid door onze fysiotherapeuten.…

3 weken ago