Fysiotherapie

Biologische leeftijd of kalenderleeftijd?

Als we willen weten hoe oud iemand is, dan vragen we naar de kalenderleeftijd. Dit is de tijd die iemand heeft geleefd vanaf de geboorte. Maar er is nog een andere leeftijd, de biologische leeftijd. De kalenderleeftijd en de biologische leeftijd komen lang niet altijd met elkaar overeen. Dit artikel legt het verschil tussen deze twee leeftijden uit.

Kalenderleeftijd
De kalenderleeftijd, gemeten in jaren, maanden en dagen, is een eenvoudige en duidelijke manier om de leeftijd van iemand te bepalen. Maar deze leeftijd houdt geen rekening met de lichamelijke veranderingen en de schade die het lichaam in de loop van de tijd heeft opgelopen. 

Biologische leeftijd
De biologische leeftijd geeft aan hoe gezond iemand is en hoe goed het lichaam functioneert. Om de biologische leeftijd te bepalen worden vooral gezondheidskenmerken gemeten, zoals:

Bloeddruk, bloedwaardes, zoals cholesterol en ontstekingswaarden, conditie van het hart, longen en andere organen en de aanwezigheid van chronische ziekten zoals diabetes, kanker en de ziekte van Alzheimer.

Jong blijven?
Je kalenderleeftijd is niet te veranderen, maar aan je biologische leeftijd valt wel wat te doen. Een gezonde leefstijl speelt hierbij een grote rol. Doe de volgende dingen om de biologische leeftijd te verlagen en jezelf jong en fit te houden:

  • Beweeg/sport regelmatig.
  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Rook niet.
  • Drink geen (of zo min mogelijk) alcohol.
  • Vermijd (langdurige) stress en zoek mentale ontspanning.
  • Onderhoud sociale contacten.
  • Blijf jezelf uitdagen door nieuwe dingen te leren.
  • Ga niet onbeschermd zonnen en vermijd blootstelling aan (lucht)vervuiling.

Ook erfelijkheid is van invloed op de biologische leeftijd. Dit is wat je bij de geboorte hebt meegekregen. Als er bijvoorbeeld in de familie een bepaalde aandoening vaak voorkomt, dan is de kans groter dat jij deze ziekte ook krijgt. Juist in deze gevallen is het extra belangrijk om gezond te leven en om te weten wat je moet zien te vermijden. Je verkleint hiermee het risico dat de aandoening ook daadwerkelijk tot uiting komt. 

Het verschil tussen de biologische leeftijd en de kalenderleeftijd kan erg groot zijn. Sommige mensen krijgen op een bepaalde leeftijd gezondheidsproblemen die hun biologische leeftijd verhogen. Zij verouderen dus sneller dan zou moeten. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Iemand is dan erg jong voor zijn of haar leeftijd.

Bron: www.hierhebikpijn.nl

admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

2 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

2 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

2 weken ago

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun…

2 weken ago

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel…

2 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

2 weken ago