Fysiotherapie

Stel je racefiets goed af!

Fietsen is een leuke hobby of sport voor velen. Maar als je er nekpijn, rugklachten of andere problemen van krijgt, is de lol er snel vanaf. Hoe zorg je dat het plezier je niet vergaat en je pijnvrij blijft? In dit artikel bespreken we de relatie tussen lichamelijke ongemakken en de afstelling van de racefiets of mountainbike en wat je kunt doen om klachten te voorkomen of te verminderen.

Verkeerde fietshouding
Een verkeerd afgestelde fiets leidt tot een verkeerde houding. Spieren en gewrichten raken hierdoor overbelast. Het gevolg? Pijn in de nek, rug, schouders, armen en/of benen. Bovendien kan dit doorbloedingsproblemen opleveren die zorgen voor snellere vermoeidheid. Een goed afgestelde fiets is erg afhankelijk van de bouw en wensen van de fietser. Laat je hierin goed adviseren door een fietsenmaker of bike fitter. Die doet metingen om te kijken wat het beste bij de fietser past. Het begint bij de keuze voor de juiste framemaat. Daarna zijn zadel, stuur en schoenplaatjes aan de beurt.

De hoogte van het zadel staat voor de meeste fietsers goed als je been volledig gestrekt is met de hak op de trapper. Het zadel kan ook wat verder naar voor of achter geplaatst worden. Het stuur hoger zetten is vaak ook comfortabeler, maar wel minder aerodynamisch. De beste plek voor de schoenplaatjes is onder de bal van de voet. Niet alles aan een fiets is instelbaar. Soms is het nodig om bepaalde onderdelen te vervangen om de beste houding te krijgen. Bijvoorbeeld door het monteren van een ander stuur, langere of kortere stuurpen of een ander zadel.

Verander zo vaak als nodig is
Het lichaam verandert voortdurend. Dit gebeurt onder invloed van de leeftijd, maar ook door blessures of andere lichamelijke aandoeningen. Door een juiste afstelling van de fiets en het verbeteren van de fietstechniek zijn veel klachten te voorkomen. Bovendien wordt fietsen hierdoor prettiger en efficiënter en dus leuker. Als je last hebt van klachten door het fietsen, is een professionele ‘bike fitting’ (fietspassing) een goed idee. Een expert houdt rekening met jouw wensen en lichamelijke (on)mogelijkheden en zet jou perfect op de fiets.

Verbeter de fietstechniek
Een goede houding en afstelling van de fiets zijn niet alleen belangrijk voor het voorkomen van pijntjes, maar ook voor het verbeteren van de fietsprestaties. Dit zorgt voor een comfortabele en efficiënte houding, waardoor je langer en sneller kunt fietsen zonder vermoeid te raken. Als de fiets eenmaal op maat is afgesteld, is het verbeteren van de fietstechniek een aandachtspunt. Schakel eventueel een fietstrainer in voor hulp. Door regelmatig (kracht)training te doen verbetert de conditie, worden de spieren sterker en de gewrichten soepeler. Hierdoor is de fietshouding langer en beter vol te houden.

Bron: www.hierhebikpijn.nl

 

admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

3 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

3 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

3 weken ago

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun…

3 weken ago

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel…

3 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

3 weken ago