023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Fietsen is een leuke hobby of sport voor velen. Maar als je er nekpijn, rugklachten of andere problemen van krijgt, is de lol er snel vanaf. Hoe zorg je dat het plezier je niet vergaat en je pijnvrij blijft? In dit artikel bespreken we de relatie tussen lichamelijke ongemakken en de afstelling van de racefiets of mountainbike en wat je kunt doen om klachten te voorkomen of te verminderen.

Verkeerde fietshouding
Een verkeerd afgestelde fiets leidt tot een verkeerde houding. Spieren en gewrichten raken hierdoor overbelast. Het gevolg? Pijn in de nek, rug, schouders, armen en/of benen. Bovendien kan dit doorbloedingsproblemen opleveren die zorgen voor snellere vermoeidheid. Een goed afgestelde fiets is erg afhankelijk van de bouw en wensen van de fietser. Laat je hierin goed adviseren door een fietsenmaker of bike fitter. Die doet metingen om te kijken wat het beste bij de fietser past. Het begint bij de keuze voor de juiste framemaat. Daarna zijn zadel, stuur en schoenplaatjes aan de beurt.

De hoogte van het zadel staat voor de meeste fietsers goed als je been volledig gestrekt is met de hak op de trapper. Het zadel kan ook wat verder naar voor of achter geplaatst worden. Het stuur hoger zetten is vaak ook comfortabeler, maar wel minder aerodynamisch. De beste plek voor de schoenplaatjes is onder de bal van de voet. Niet alles aan een fiets is instelbaar. Soms is het nodig om bepaalde onderdelen te vervangen om de beste houding te krijgen. Bijvoorbeeld door het monteren van een ander stuur, langere of kortere stuurpen of een ander zadel.

Verander zo vaak als nodig is
Het lichaam verandert voortdurend. Dit gebeurt onder invloed van de leeftijd, maar ook door blessures of andere lichamelijke aandoeningen. Door een juiste afstelling van de fiets en het verbeteren van de fietstechniek zijn veel klachten te voorkomen. Bovendien wordt fietsen hierdoor prettiger en efficiënter en dus leuker. Als je last hebt van klachten door het fietsen, is een professionele ‘bike fitting’ (fietspassing) een goed idee. Een expert houdt rekening met jouw wensen en lichamelijke (on)mogelijkheden en zet jou perfect op de fiets.

Verbeter de fietstechniek
Een goede houding en afstelling van de fiets zijn niet alleen belangrijk voor het voorkomen van pijntjes, maar ook voor het verbeteren van de fietsprestaties. Dit zorgt voor een comfortabele en efficiënte houding, waardoor je langer en sneller kunt fietsen zonder vermoeid te raken. Als de fiets eenmaal op maat is afgesteld, is het verbeteren van de fietstechniek een aandachtspunt. Schakel eventueel een fietstrainer in voor hulp. Door regelmatig (kracht)training te doen verbetert de conditie, worden de spieren sterker en de gewrichten soepeler. Hierdoor is de fietshouding langer en beter vol te houden.

Bron: www.hierhebikpijn.nl