Yoga Heemstede

Yoga helpt ontspannen. Doe een proefles en ontdek het effect!

De oorsprong van yoga

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefen methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

Balans tussen lichaam en geest

In het leven van de moderne mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest leven­dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li­chaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. In je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Voordelen van yoga in Heemstede

Ontspannen
Leren ademen
Tijd voor jezelf
Tot jezelf komen
Lichaamsbewustzijn
Lichaamsbeheersing
Evenwichtsgevoel verbeteren
Soepeler worden
Spiritualiteit ontwikkelen

Wat is yoga?

Yoga bestaat uit meer dan yoga houdingen, maar ook uit bewustwording en ontspanning.

Yogahoudingen (asana’s)

Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.

Bewustwording

Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen.

Ontspanning

Het resultaat van een yogales is dat men zich diep ontspannen kan voelen.

Voor wie is yoga?

Geschikt voor iedereen
Van jong tot oud
Met en zonder klachten
Kinderen
Tieners
Ouderen
(verstandelijke) Beperking
Gewrichtsklachten

De oefeningen variëren van zeer krachtig tot heel zacht en kunnen als het nodig is worden aangepast. Het is daarom belangrijk dat je een yogadocent vindt met een stijl die bij je past.

Proefles yoga in Heemstede?

Vraag altijd een proefles aan, dan krijg je een goede indruk van de docent, de groepsgrootte, je medecursisten en de sfeer in de groep. Probeer proeflessen bij meerdere yogadocenten om te ontdekken welke yogavorm het beste bij je past. Want alleen door het te doen kun je ervaren wat yoga voor jou betekenen kan.

Meer informatie over yoga

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Partners

Wij zijn o.a. aangesloten bij: