Verstandig hardlopen

Wil je fit worden dan is hardlopen een  natuurlijke en fijne sport om te beoefenen. Je trekt je hardloopschoenen aan en je loopt de deur uit. Lekker in de buitenlucht werken aan je conditie terwijl je gelijk je hoofd leeg kan maken. Maar het is zaak om het verstandig aan te pakken om blessures te voorkomen. Zeker als je net begint. Hier een aantal tips.

Materialen

Ten eerste is het belangrijk om perfect passende trainingsschoenen aan te schaffen. Het is goed om je daarbij te laten adviseren door een deskundige. Goede trainingsschoenen zijn niet goedkoop, maar het is de investering waard omdat ze fijn zitten en het risico op blessures verkleinen. Verder zijn goede sokken belangrijk voor comfort en het voorkomen van blaren. Met een goed sporthorloge kun je op hartslag lopen en hiermee de intensiteit van je training goed in de gaten houden en je vorderingen bijhouden. Voor vrouwen is het belangrijk om een goede sportbeha te dragen.

Agenda

Heb je het basismateriaal op orde, dan kan de aandacht naar de trainingen. Leg vast op welke dagen in de week en op welk moment van de dag je gaat hardlopen. Noteer dit steeds vooraf in je agenda.. Als je de training vroeg op de dag doet, verlaag je de kans dat je training door andere verplichtingen in de verdrukking komt.

Waar

Waar wil je gaan hardlopen? Het is natuurlijk het makkelijkst om je voordeur uit te wandelen en gewoon te beginnen, maar dan moet je omgeving wel geschikt zijn om te lopen. Als je een beginner bent is de hardloopband een prima alternatief. De demping op de hardloopband is groter dan buiten en de snelheid kan op maat door ons worden ingeregeld.

Trainingsschema

Een trainingsschema is ontzettend handig. Het is een richtlijn en geeft structuur. Twee tot drie keer per week is een goed begin. Ben je meer gevorderd dan kan je naar om de dag. De tussenliggende rustdagen geven je lichaam de kans om te herstellen van de inspanning. Je kunt een hardloopprogramma starten met wandelen, of door hardlopen en wandelen af te wisselen. Wandelen is een goede aanvulling op de stukjes hardlopen. Het zal je hart en longen stimuleren, je spieren versterken, evenals pezen, botten, gewrichten en bindweefsel. 

Progressie

Als je eenmaal een stuk onafgebroken kunt hardlopen, houd dan een comfortabel tempo aan. Je moet ondertussen gewoon kunnen praten. Als praten onmogelijk is omdat je adem tekort komt, neem dan een tandje terug. Bouw het hardloopdeel geleidelijk verder op.

Fitness ter ondersteuning

Bij hardlopen heeft je lichaam veel schokbelasting te verwerken. Om beter hard te lopen, sterker te worden en blessures te voorkomen is het verstandig om fitness oefeningen te doen. Je kunt hierbij denken aan kniebuigingen, uitvalpassen en balansoefeningen. Wij kunnen je hierbij uitstekend adviseren. Wil je een ondersteunend fitness programma, maak dan een afspraak in de fitness.

Hardloopblessures

Mocht je ondanks de goede voorbereiding toch een blessure oplopen dan kunnen onze sportfysiotherapeuten je behandelen en verder advies geven. Belangrijk is om niet door te lopen met een blessure. Een snelle adequate behandeling zal er voor zorgen dat je sneller herstelt. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig, je kunt direct een afspraak bij ons maken.

admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

2 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

2 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

2 weken ago

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun…

2 weken ago

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel…

2 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

2 weken ago