Fysiotherapie

Last van hyperventilatie?

Acute hyperventilatie is een fysiologische reactie op stress of angst, die leidt tot een versnelde ademhaling. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel, waarbij het lichaam steeds sneller gaat ademen om te compenseren voor het tekort aan kooldioxide in het bloed. Deze symptomen kunnen zich uiten in onder andere duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, hartkloppingen en benauwdheid. Om de vicieuze cirkel te doorbreken is het belangrijk om rustig te blijven en de ademhaling te vertragen.

Klachten hyperventilatie
Chronische hyperventilatie is minder bekend, maar kan een veel groter medisch probleem zijn. Iemand ademt over een langer periode te snel en te oppervlakkig, zonder zich daar bewust van te zijn. Dit kan leiden tot een disbalans in het lichaam, waarbij er te veel zuurstof en te weinig koolstofdioxide aanwezig is. Dit kan leiden toe verschillende lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, spierpijn en een gevoel van beklemming op de borst.

Aanpak hyperventilatie
Bij acute hyperventilatie kan EFT (Emotional Freedom Technique) een effectieve behandeling zijn om de angst weg te nemen en de vicieuze cirkel van angst te doorbreken.
Bij chronische hyperventilatie is er sprake van langdurige stress en een te hoge ademfrequentie. Deze aandoening kan worden behandeld met een combinatie van gerichte ademhalingsoefeningen en ontspanningstherapie. Deze behandelingen hebben als doel om het stressniveau te verlagen en de ademhaling weer in balans te brengen.

Therapeut Robert Groeneweg
Robert Groeneweg is gespecialiseerd in de aanpak van hyperventilatie. Door zijn psychosomatisch aanpak neemt hij de stress weg en leert zijn patiënten een aantal ontspannings- en ademhalingsvaardigheden om de stress te verminderen. Robert is naast fysiotherapeut, adem -en ontspanningstherapeut en psychosociaal therapeut.

contact: 0237600600 robert.groeneweg@nieuwgroenendaal.nl

 

admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

3 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

3 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

3 weken ago

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun…

3 weken ago

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel…

3 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

3 weken ago