Fysiotherapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten van het lichaam. Bij alle technieken die uitgevoerd worden, wordt de hand(en) (=manus) gebruikt, vandaar de naam ‘manuele therapie’. Manuele therapie is erop gericht om middels gerichte technieken op deze gewrichten, de beweeglijkheid te verbeteren zodat de functie van het gewricht hersteld kan worden. Door dit herstel zal er een afname of verdwijnen van de klachten mogelijk zijn. Tevens zal de houding en beweging van het lichaam direct kunnen verbeteren. Ook geeft de manueel therapeut houdings- en bewegingsadviezen die passend zijn voor uw situatie.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Tijdens de opleiding heeft hij extra kennis opgedaan over alle gewrichten met in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn opleiding is de manueel therapeut in staat om de oorzaak van je klachten op te sporen en te behandelen.

Wat is het verschil met een fysiotherapeut?
De fysiotherapeut is een expert op het gebied van het bewegingsapparaat. Dat betekent dat een fysiotherapeut zich met name richt op het behandelen van klachten aan spieren, banden, zenuwen en gewrichten. Een manueel therapeut rondt eerst de opleiding fysiotherapie af en heeft daarna nog een meerjarige vervolgopleiding manuele therapie gevolgd. De opleiding voor manuele therapie richt zich met name op de wervelkolom. Het aandachtsgebied van de manueel therapeut is dan ook minder het algehele bewegingsapparaat maar vooral de wervelkolom en alle gebieden die hiermee geassocieerd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houdingsklachten en klachten waarbij de wervelkolom zorgt voor een beknelling of een bewegingsbeperking. De behandeling die de manueel therapeut hierbij biedt, is het vrijmaken en mobiliseren van de wervelkolom en de gewrichten waaruit de wervelkolom is opgebouwd.

Meer informatie: Manuele Fysiotherapie Heemstede – Nieuw GROENENDAAL

 

admin

Recent Posts

Conditie verbeteren? Timing is alles

Het doel van veel sporters is conditieverbetering. Iedereen wil sterker en fitter worden met meer…

3 weken ago

Strandyoga voor het Parkinson Fonds

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Parkinson is een meedogenloze ziekte die levens…

3 weken ago

Extra AquaFit les

Tot de zomervakantie van 2024 hebben wij extra ruimte gekregen van het zwembad en kunnen…

3 weken ago

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Het geeft producten op basis van hun…

3 weken ago

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte is er schade aan een deel van je hersenen doordat een deel…

3 weken ago

Heb je last van je achillespees?

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Bij een achillespeesblessure voel je een paar…

3 weken ago