Manuele Fysiotherapie

Je bent hier: Home Fysiotherapie / manuele fysiotherapie

Nieuw Groenendaal is de praktijk van Heemstede voor manuele therapie. Met meer dan 20 jaar behandelingservaring bent u bij ons in goede handen. De verschillende methodes van manuele therapie zijn bij ons in huis en werken nauw samen. Orthopedische manuele therapie, methode Marsman en methode van der Bijl.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten van het lichaam. Bij alle technieken die uitgevoerd worden, wordt de hand(en) (=manus) gebruikt, vandaar de naam ‘manuele therapie’. Manuele therapie is er op gericht om middels gerichte technieken op deze gewrichten, de beweeglijkheid te verbeteren zodat de functie van het gewricht hersteld kan worden. Door dit herstel zal er een afname of verdwijnen van de klachten mogelijk zijn. Tevens zal de houding en beweging van het lichaam direct kunnen verbeteren. Ook geeft de manueel therapeut houdings- en bewegingsadviezen die passend zijn voor uw situatie.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Tijdens de opleiding heeft hij extra kennis opgedaan over alle gewrichten met in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn opleiding is de manueel therapeut in staat om de oorzaak van je klachten op te sporen en te behandelen.

Onderzoek

Het onderzoek heeft als doel de oorzaak van de klacht te vinden en dit te relateren aan de bewegingsstoornissen die gevonden zijn in de gewrichten. De manueel therapeut zal beginnen met een vraaggesprek en gaat daarna verder met het lichamelijk onderzoek.

Behandeling manuele therapie

Het doel van de behandeling manuele therapie, is het optimaliseren van de bewegingsvrijheid van de gewrichten. Door een verbetering van deze beweeglijkheid zullen de klachten direct kunnen verminderen of verdwijnen.

Oorzaak van de klacht

De oorzaak van de klacht is doorgaans primair gelegen in de gewrichten van het lichaam. De gewrichten zullen aantoonbaar minder goed bewegen en dus voor een bewegingsbeperking en mogelijk pijn zorgen.

Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding. De behandeling bestaat uit specifieke manuele technieken uitgevoerd door de manueel therapeut, het geven van adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en oefeningen. De specifieke manuele technieken bestaan o.a. uit passieve mobilisaties waarbij er een rustige beweging van de gewrichten plaatsvind, ingezet door de manueel therapeut. Ook maakt hij gebruik van manipulaties waarbij er vaak een hoorbare ‘klik’ te horen is, de inzet bestaat uit een korte, snelle gecontroleerde beweging. Deze behandelmethode is veilig, zeer effectief en het behandeleffect is direct merkbaar, in een afname van pijn en herstel van de bewegingsvrijheid. Daarnaast worden, indien nodig, ook de spieren behandeld.

Individualiteit, vorm en functie

Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen. Iedereen ziet er anders uit en zal ook anders bewegen.

Het bewegingsapparaat, waartoe alle gewrichten van het menselijk lichaam met hun kapsels, banden, botten, spieren en zenuwen behoren, is een eenheid en functioneert ook als zodanig. De vorm en de functie van die eenheid zijn sterk van elkaar afhankelijk. Zo bepaalt de vorm de functie en de functie de vorm.

De individuele vorm en functie zijn gerelateerd aan de persoonlijke bewegingsvoorkeur. U zult bijvoorbeeld bij het op de fiets stappen, uit gewoonte, met het linker- of rechter been eerst opstappen. Zo zijn er talloze situaties waarin een bewegingsvoorkeur naar voren komt. Denk bijvoorbeeld aan het gooien van een bal, het vouwen van de armen en het klappen in de handen. Onze bewegingsvoorkeur is van invloed op alle bewegingen die we maken.

Asymmetrie

Uit deze bewegingsvoorkeur volgt dat er een voorkeur voor links of rechts zal zijn, dat wil zeggen dat met de linker lichaamshelft anders bewogen zal worden dan met de rechter lichaamshelft. Dit zal leiden tot een asymmetrisch gebruik van de linker- en rechter lichaamszijde, met de daarbij behorende asymmetrische vorm. Er zal dus sprake zijn van een ongelijke ontwikkeling van o.a. onze botten, gewrichten en spieren. Deze eigen, natuurlijke asymmetrie in vorm en functie is volstrekt normaal en in evenwicht met de bewegingsvoorkeur. Dit natuurlijke evenwicht is voor iedereen anders.

Verstoord evenwicht

Het natuurlijke evenwicht van het lichaam kan op vele manieren verstoord raken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door: een ongeluk (auto-ongeval, verzwikken van een enkel, val van de trap, etc.), door verandering van werkhouding, ongewone arbeid, knellende kleding en psychische factoren. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. Het bewegingsapparaat functioneert dan niet meer optimaal, dus niet passend bij de vorm van het lichaam. De functie is wat de manueel therapeut kan beïnvloeden en hier zal de behandeling dan ook op gericht zijn. Deze functiestoornissen kunnen op verschillende locaties aanwezig zijn. Om die reden wordt het lichaam in zijn totaliteit behandeld.

Waarom manuele therapie bij Nieuw GROENENDAAL?

Verschillende vormen manuele therapie
Meer dan 20 jaar ervaring
Contracten met alle zorgverzekeraars
Alle specialisaties onder 1 dank
Samenwerking tussen specialisaties
Doorverwijzing tussen specialisten mogelijk
Airconditioning in revalidatiezalen
Digitale thuis revalidatie programma’s
Fitness en groepslessen
Samenwerking met onze sportafdeling
Fysiosport lessen zoals RugFit en AquaFit

Nieuw GROENENDAAL fysiotherapie is een Pluspraktijk en voldoet niet alleen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging, maar gaat een stapje verder. Met aanvullende programma’s en het inzichtelijk maken van de kwaliteit. Onze fysiotherapie praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Nieuw GROENENDAAL fysiotherapie volgt de Algemene Voorwaarden en Klachtenregeling van het KNGF.

Meer informatie over manuele fysiotherapie

BUITENSPORT- EN ONLINE LESSEN

FITNESS

We mogen buitensporten in groepjes van twee. Daarom hebben wij de tent weer opgezet en de buitengym ingericht. Je vindt hier fitnessmaterialen zoals spinning bikes, gewichten, matjes, bosus, wellnessballen, bankjes en een roeier. De buitengym is open van 08.00-20.00 uur. Het zijn weer blokken van 50 minuten.

 FITNESS CIRCUITS

Dit zijn korte intensieve fitnesslessen van 30 minuten waarbij je werkt aan je kracht, uithoudingsvermogen en balans. Er wordt o.a. gewerkt met gewichten, ballen, elastieken en steps. Al je spieren komen hierbij aan de beurt. Deze lessen vinden dagelijks plaats op de parkeerplaats naast Nieuw Groenendaal. 

POWER WALK

Dit is een intensieve wandelvorm waarbij je heel veel stappen zet, actief je armen gebruikt en  krachtoefeningen worden gedaan met materialen uit de natuur. De lessen zijn  60 minuten, met een loopopdracht na afloop. De lessen starten op de parkeerplaats van het Groenendaals Bos (naast het restaurant) onder leiding van Annemarie. De lessen zijn op woensdag en vrijdag om 09.00 uur uur.

NORDIC WALKING

Dit is een wandelend langlaufen met gebruik van nordic poles. De nordic walking techniek zorgt ervoor dat je 90% van al je spieren activeert. Er is aandacht voor techniek en conditie. Er zijn nordic walking stokken beschikbaar. De lessen zijn 60 minuten, met een loopopdracht na afloop.  De lessen starten op de parkeerplaats van het Groenendaals Bos (naast het restaurant) onder leiding van Rutger. De lessen zijn op dinsdag en donderdag om 11.30 uur uur.

SPORTIEF WANDELEN

Een actieve wandelvorm waarbij inspanning en gezelligheid wordt gecombineerd. Een fijne wandeltraining in de heerlijke  buitenlucht.  De lessen zijn 60 minuten, met een loopopdracht na afloop.  De lessen starten op de parkeerplaats van het Groenendaals Bos (naast het restaurant) onder leiding van Judith. De lessen zijn op dinsdag om 09.00 uur.

BOOTCAMP

De trainingen bestaan intervaltraining en fitnessoefeningen. De ideale work-out om je sterk, strak, slank en energiek te laten voelen. Er wordt gebruikt gemaakt van fitnessmaterialen. Gegeven door bootcamp specialist Eva op woensdag 8.30 en zondag 10.00 op de parkeerplaats van Nieuw Groenendaal. De les duurt 50 minuten.

HIIT

 HIT is een intensieve intervaltraining van 30 minuten met gebruik van eigen lichaamsgewicht. Je verbetert snel je uithoudingsvermogen, snelheid en kracht Bovenal verbrand je veel calorieën.  De oefeningen zijn eenvoudig en makkelijk te volgen. Je kunt hierbij denken aan sprongvormen, burpees en pushups. De les is op woensdag 9.30 uur en op zondag om 11.00 uur. Dit alles onder de bezielende leiding van Eva. 

ONLINE LESSEN

 FACEBOOK

Maandag            09.00 Bodyshape

Woensdag          10.30 Workout of the Day

 

Zaterdag            09.00 Xcore                     10.00 BodyBalance 

Zondag               09.00 Spincombi

ZOOM

Maandag            10.00 Pilates                   19.15 BodyBalance         20.15 BodyPump

Dinsdag              09.00 uur Bodyshape 19.30 Yoga

Woensdag          10.00 PumpBalance

Donderdag         17.00 BodyBalance

Zondag               09.00 Yoga                    10.15 Pilates

Meld je aan via de Sportivity ap, het rooster kan wijzigen, deze zie je dan in de Sportivity app. De koffiecorner is gesloten. Kom en vertrek met een mondkapje op. Samen zorgen we zo voor een veilige omgeving. Heb je vragen mail dan naar info@nieuwgroenendaal.nl of bel met 023 7600600. Veel plezier en blijf in beweging.

Sportieve groeten,

Team Nieuw Groenendaal

 

aanmelden

Het laatste nieuws volgen? Meld u hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Partners

Wij zijn o.a. aangesloten bij: