023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Manuele therapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten van het lichaam. Bij alle technieken die uitgevoerd worden, wordt de hand(en) (=manus) gebruikt, vandaar de naam ‘manuele therapie’. Manuele therapie is erop gericht om middels gerichte technieken op deze gewrichten, de beweeglijkheid te verbeteren zodat de functie van het gewricht hersteld kan worden. Door dit herstel zal er een afname of verdwijnen van de klachten mogelijk zijn. Tevens zal de houding en beweging van het lichaam direct kunnen verbeteren. Ook geeft de manueel therapeut houdings- en bewegingsadviezen die passend zijn voor uw situatie.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Tijdens de opleiding heeft hij extra kennis opgedaan over alle gewrichten met in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn opleiding is de manueel therapeut in staat om de oorzaak van je klachten op te sporen en te behandelen.

Wat is het verschil met een fysiotherapeut?
De fysiotherapeut is een expert op het gebied van het bewegingsapparaat. Dat betekent dat een fysiotherapeut zich met name richt op het behandelen van klachten aan spieren, banden, zenuwen en gewrichten. Een manueel therapeut rondt eerst de opleiding fysiotherapie af en heeft daarna nog een meerjarige vervolgopleiding manuele therapie gevolgd. De opleiding voor manuele therapie richt zich met name op de wervelkolom. Het aandachtsgebied van de manueel therapeut is dan ook minder het algehele bewegingsapparaat maar vooral de wervelkolom en alle gebieden die hiermee geassocieerd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houdingsklachten en klachten waarbij de wervelkolom zorgt voor een beknelling of een bewegingsbeperking. De behandeling die de manueel therapeut hierbij biedt, is het vrijmaken en mobiliseren van de wervelkolom en de gewrichten waaruit de wervelkolom is opgebouwd.

Meer informatie: Manuele Fysiotherapie Heemstede – Nieuw GROENENDAAL